POLITIC

Majoritatea europenilor vrea implicarea UE în apărare și securitate

Mai puțin de 50% dintre români își doresc asta.

Dintre europeni, românii sunt cei  care își doresc cel mai puțin ca Uniunea Europeană să-și asume un rol mai important în politicile de apărare și în protejarea statelor membre în fața crizelor globale și riscurilor la adresa securității – 47% dintre ei consideră că acest lucru ar trebui să se întâmple, cu 19% mai puțin decât media europeană de 66%, conform celui mai nou sondaj Eurobarometru.

Despre asumarea unui rol mai important de către UE în protejarea lor, 26% dintre românii au spus că blocul european ar trebui să joace un rol mai puţin important, faţă de 10% media UE, 24% au afirmat că acesta trebuie să rămână la fel (21% în UE), iar 3% au spus că nu ştiu, potrivit sondajului Eurobarometru dat publicităţii, marţi, de Parlamentul European.

România este penultima în clasamentul UE din acest punct de vedere, pe ultimul loc fiind Polonia (44%). La polul opus se află Suedia, unde 87% dintre cetăţeni că UE ar trebui să îşi asume un rol mai important în apărarea lor, urmată de Finlanda, Olanda (84% fiecare) şi respectiv Cipru (83%). De altfel, numai 34% dintre români cred că UE va juca un rol mai important în lume în următorii ani, faţă de 44% la nivelul UE.

Referitor la domeniile în care UE ar trebui să-şi concentreze atenţia, pentru a-şi consolida poziţia în lume, românii au răspuns, în primul rând, securitate alimentară şi agricultură (32%), apărare şi securitate – 31 %, respectiv competitivitate, economie şi industrie – 29%. La nivelul UE, apărarea şi securitatea se află pe primul loc (36%), urmată de competitivitate, economie şi industrie (32%) şi independenţă energetică, resurse şi infrastructură (27%).

Românii sunt pe ultimul loc în UE când vine vorba despre dorinţa ca solidaritatea să crească la nivelul UE în actualul context geopolitic. Întrebaţi dacă statele membre UE ar trebui să fie mai unite pentru a se confrunta cu actualele provocări globale, 75% dintre români au răspuns afirmativ la această întrebare, imediat în apropierea României aflându-se Cehia (78%), Polonia şi Estonia (83% fiecare), în timp ce la polul opus sunt Malta (98%), Danemarca şi Luxemburg (97%) şi Cipru (95%). Media UE este în acest caz nu mai mică de 89%.

De asemenea, 71% dintre români sunt total de acord că UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a răspunde actualelor provocări globale, în condiţiile în care media UE este de 76%. Slovenii (61%), slovacii şi cehii (63%) şi respectiv estonii (64%) cred cel mai puţin că UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a răspunde noilor provocări globale.

Întrebaţi care sunt subiectele pe care ar vrea să le vadă abordate cu prioritate în Parlamentul European, românii au răspuns în primul rând inflaţia, preţurile în creştere şi costul vieţii (44%), sprijinirea economiei şi crearea de noi locuri de muncă (38%) şi lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (30%). Apărarea şi securitatea UE figurează abia pe locul al şaselea, figurând în răspunsurile a 22% dintre români. La nivelul UE apărarea şi securitatea blocului european se află pe locul al doilea, împreună cu lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (ambele 31%), în timp ce locul întâi sunt inflaţia, preţurile în creştere şi costul vieţii (43%).

Imaginea instituțiilor UE

În general imaginea Parlamentului European s-a deteriorat în România faţă de precedentul sondaj Eurobarometru din iunie-iulie 2024, deşi proporţia românilor care cred că imaginea legislativului european este „total pozitivă” – 47% este mai mare decât media UE (41%). Proporţia celor care au o părere foarte bună despre PE a scăzut, însă, cu şase puncte procentuale faţă de precedentul sondaj, în timp ce aceia care au părere „total negativă” faţă de forul european a crescut cu 14 puncte procentuale, până la 25%, mai mare decât media UE (19%).

În ceea ce priveşte deteriorarea standardului de viaţă în următorii cinci ani, românii sunt mai optimişti decât europenii. Aproape un sfert dintre români (24%) spun că standardul lor de viaţă va creşte în acest interval (faţă de 14% media UE), 49% spun că va rămâne neschimbat, iar 24% spun că se va deteriora.

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European a fost efectuat între 9 ianuarie şi 4 februarie în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat faţă în faţă, interviurile video fiind utilizate în Cehia, Danemarca, Finlanda, Malta, Ţările de Jos şi Suedia. În total, au fost realizate 26.354 de interviuri, iar rezultatele UE sunt ponderate în funcţie de dimensiunea populaţiei din fiecare ţară, mai informează comunicatul PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button