Mare atenție, mielul nu latră! SFATURI DE LA ANSVSA: Cum se deosebeşte carnea de miel de cea de câine
Last Updated on ianuarie 26, 2023 by Romeo Crismaru
![](https://informatiadeseverin.eu/wp-content/uploads/2022/04/miel-si-caine-1024x439.jpg)
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ne recomandă să cumpărăm carnea de miel numai din spaţiile sau unităţile înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Potrivit ANSVSA, carnea de miel poate fi uşor confundată cu cea de câine de către o persoană neavizată. De aceea, este important să analizăm câteva particularități!
Carnea de miel sau de ied, precum şi organele provenind de la acestea trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi să poarte marca de sănătate care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare ante-mortem, precum şi post-mortem, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.
Potrivit ANSVSA, carnea de miel poate fi uşor confundată cu cea de câine de către o persoană neavizată. De aceea, este important să analizăm particularităţile dinţilor.
„Ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, lipseşte dentiţia incisivă. Iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate. În acest sens, este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru“, potrivit ANSVSA.
„De asemenea, oaia are 5 vertebre sacrale (de la nivelul pelvisului), în timp de câinele are doar 3, iar osul sacrum (al bazinului) este lung la ovine, în timp ce al câinelui este scurt şi aproape pătrat. Câinele are fibulă, osul mai subţire paralel cu tibia, iar mielul nu are acest os al gambei. Ficatul de miel are 4 lobi, iar cel de câine are 6. ”
Carnea de miel dezosată se deosebeşte de cea de câine prin mirosul înţepător de carne de oaie. „Grăsimea de miel este tare, uscată, sfărâmicioasă şi albă, în timp ce grăsimea câinelui este moale, untoasă, de culoare alb-cenuşie. Carnea de miel este cu atât mai deschisă la culoare cu cât animalul este mai tânăr (roz-roşu). Carnea de câine este de culoarea roşu-închis”, mai spun autoritățile sanitare – veterinare.
Pentru siguranța și sănătatea dumneavoastră vă rugăm să fiți extrem de vigilenți la achiziționarea produselor alimentare și să urmăriți cu atenție următoarele aspecte:
Carnea de miel
Cumpărați numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe;
Carnea trebuie să prezinte ștampila sanitară-veterinară ;
Carnea să fie elastică și să nu prezinte suprafață lipicioasă și urât mirositoare ;
Carnea achiziționată se va transporta în condiții igienice, cât mai repede și se vă depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.
Pește
La cumpărare verificați dacă peștele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună – în aceste cazuri peștele este sigur alterat și poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață.
Eu credeam ca sunt bancuri de Paste, dar acum cand citesc acest articol intr-o publicatie serioasa, ma gandesc ca unii oameni marsavi chiar sunt in stare de asemenea… magarii, ca nici nu stiu cum sa le spun ca sa nu vorbesc urat. Groaznic! Fiica mea isi doreste foarte mult un catel si citeam recent pe rasedecaini.ro de ce are nevoie un Basset, pentru ca asta ma gandeam sa ii iau si acum cand citesc articolul, cred ca nu mai cumpar unul, ci adopt orice rasa dintr-un adapost de catei. Pentru ca oamenii care comit aceste infractiuni sigur nu cumpara cainii, nu pot sa cred ca se intampla asa ceva pe piata…