MEMORANDUM ROMÂNO – SÂRB, PENTRU GAZE
Last Updated on august 5, 2024 by Romeo Crismaru
România și Serbia consolidează cooperarea energetică prin semnarea Memorandumului de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze. Țara noastră își asumă rolul de lider regional în sectorul energetic prin conectarea BRUA cu nodul Mokrin din Serbia.
Astăzi, Guvernul României, reprezentat de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și Guvernul Republicii Serbia, reprezentat de Ministrul Minelor și Energiei, Dubravka Đedović (dubravca gedovici), au semnat Memorandumul de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze. Ceremonia a avut loc în Centrală sârbă.
Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA (localitatea Petrovaselo, județul Timiș) și va avea lungimea de cca. 86 km. Conducta traversează, pe teritoriul României, următoarele UAT-uri:
Recaș, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sânandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra, Gottlob, Comloșu Mare.
Conducta va fi proiectată astfel încât să asigure curgerea bidirecțională a unui debit de gaze de minim 1,6 mld Smc/an (183 000 Smc/h). România și Serbia vor face toate eforturile pentru a începe construcția propriu-zisă anul viitor, investiția fiind estimată a fi finalizată până în 2028. Acest proiect reprezintă un pas major în consolidarea securității energetice a ambelor țări și în integrarea regională a piețelor, prin diversificarea rutelor de aprovizionare.
De altfel, ministrul a vorbit și despre investiția privind construcția celei dea treia hidrocentrale pe Dunăre, în colaborare cu Serbia.
Daca s-ar realiza proiectul interconectorului de gaze, atat partea romana, cat si cea sarba va avea un debit mai bun al gazului.