EVENIMENT

MICA UNIRE, sărbătorită, „în cuget și șimțiri”, la Isverna

Last Updated on ianuarie 24, 2024 by Romeo Crismaru

Ziua de 24 ianuarie este un simbol al pașilor importanți pe care țara noastră i-a făcut de-a lungul istoriei – Unirea Moldovei cu Țara Românească și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești în 1859. Momentul a fost sărbătorit aseară printr-un spectacol de excepție organizat la Isverna, unde căminul cultural din Seliște a fost însuflețit cu cântece patriotice ale valoroșilor noștri artiști.

Corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei i-a purtat pe cei prezenți prin toate zonele țării cu cele mai cunoscute și vibrante melodii, actorii trupei Cortina au pus în scenă replicile memorabile ale lui Moș Ion Roată, iar Pandurii lui Tudor Vladimirescu au onorat sacrificiile strămoșilor noștri, menținând flacăra spiritului lor în inimile noastre.

Evenimentul a fost organizat de către Centru Cultural NICHITA STĂNESCU, iar din conducerea Consiliului Județean au fost prezenți președintele Aladin Georgescu și vicepreședintele Ramona Cupă. La finat, toți cei prezenți s-au prins într-o Horă a Unirii.

„Spectacolul a unit și mai tare frumoasa comunitate de la poalele munților, iar la final, cu toții s-au strâns în Hora Unirii. Le mulțumesc colegilor de la Centrul Cultural “Nichita Stănescu”, lui Ionuț Stoican și Marius Răescu pentru organizare, dar și tuturor celor care au contribuit la acest eveniment! Să continuăm să protejăm valorile noastre, să promovăm unitatea și să susținem dezvoltarea unei societăți în care demnitatea fiecărui cetățean este respectată! Vă urez tuturor o Zi a Principatelor Române plină de reflecții! Să fim uniți! La Mulți Ani, români!”, a transmis președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, prezent la eveniment.

„Ziua istorică de 24 ianuarie 1859, consemnată ca MICA UNIRE, este de fapt una simbolică, un eveniment care atestă începutul formării României Mari. Unirea Moldovei cu Țara Românească și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești în 1859 a deschis calea către Marea Unire de mai târziu și către formarea României moderne de azi. Acesta este și motivul pentru care aseară, la Isverna, Mica Unire a fost sărbătorită, printr-un spectacol de excepție, organizat la căminul cultural din Seliște, de Centrul Cultural „Nichita Stănescu”. Corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei ne-a purtat prin toate zonele țării cu cele mai cunoscute și vibrante melodii, actorii trupei Cortina au pus în scenă replicile memorabile ale lui Moș Ion Roată, iar Pandurii lui Tudor Vladimirescu au reaprins flacăra spiritului lor în inimile noastre. Ne-am strâns cu toții, împreună cu președintele Consiliului Județean, Aladin Georgescu și colegii de la Centrul Cultural „Nichita Stănescu”, alături de minunata comunitate de la poalele munților, în Hora Unirii și în dorința înflăcărată de a promova unitatea, dezvoltarea societății și demnitatea de români. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate și de pildele iluștrilor noștri înaintași care au scris istorie în urmă cu 165 de ani. Le mulțumesc colegilor de la Centrul Cultural “Nichita Stănescu”, lui Ionuț Stoican și Marius Răescu pentru organizare, dar și tuturor celor care au contribuit la acest eveniment!”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, RAMONA CUPĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button