Economic

Ministerul de Finanțe vrea să inventarieze locuințele din România

Last Updated on octombrie 17, 2022 by Erceanu Ileana

După ce au propus mărirea taxelor locale, politicienii vor să vadă și cât valorează locuinţele din România. Ca autorităţile să poată impune diferit impozitele, Ministerul de Finanţe lucrează la un registru în care să fie descrise materialele din care este construită o locuinţă şi valoarea estimată a acesteia.

În acest moment, doar o primărie din ţară are evidenţe cu proprietarii, dar şi cu preţurile apartamentelor, caselor sau terenurilor. Din 2013, autorităţile din Cluj-Napoca centralizează nu doar numele proprietarilor, ci şi sumele la care s-au încheiat tranzacţiile. Responsabilii stiu astfel care a fost cea mai mare tranzacţie şi care este cea mai scumpă stradă.

Ministerul de Finanţe ar vrea ca aceste informaţii să se regăsească la toate direcţiile de taxe şi impozite.

„Ideea este să aşezăm taxele locale nu pe suprafaţă cum este acum, ci să le fixăm pe grila notarială, motivul este să asigurăm administrațiile publice locale cu un buget sustenabil, sigur, şi să nu stea de fiecare dată în rectificări bugetare. Nu se discută nicio creştere substanţială, doar o aducere a situaţiei la zi”,  a precizat ,senatorul PNL Nicolae Neagu, citat de PRO TV. 

Împreună cu experţi ai Băncii Mondiale, cei din Ministerul de Finanţe trebuie să strângă date despre toate tipurile de clădiri sau de proprietăţi care există în România. Scopul este ca, din 2024, să calculeze impozitele în funcţie de valoarea de piaţă acestora. În acest moment, nu există baze de date publice cu valoarea la care se vând casele, iar specialiştii spun că teremenul asumat nu este realist.

Statul român s-a angajat prin PNRR în faţa autorităţilor europene să revizuiască sistemul de taxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button