SOCIAL

Muzeul Satului ”Domnica Trop” din Isverna, județul Mehedinți

Last Updated on iunie 22, 2022 by Toma Mihai

Locația Muzeului Satului “Domnica Trop” din Isverna respectă cu sfințenie atributul principal al satelor de munte răsfirate, astfel că, pentru a ajunge aici există o singură cale de acces care trece prin curțile și grădinile sătenilor.

Pentru pasionații de cultură și artă populară Isverna a devenit cunoscută datorită Domnicăi Trop, artist de muzică populară, declarată “tezaur uman viu” în anul 2013 pentru păstrarea nealterată a tradiției populare și a cântecului autentic oltenesc și, nu în ultimul rând, unii cunosc zona pentru că au rămas de-a dreptul fascinați de aceste plaiuri magice, desprinse din poveștile cu balauri și feți frumoși.

Pe parcursul drumului aveți ocazia să admirați Munții Mehedinți cu cel mai înalt vârf, Vârful lui Stan, Geanțul Isvernei și, poate cel mai important, transhumața.

Pajiști verzi cu oi care pasc liniștite, localnici care au grijă ca mioarele să respecte locul de pășunat și, bineînțeles, câinii care, de-a lungul timpului s-au obișnuit cu prezența turiștilor și vin doar pentru a da binețe și pentru a beneficia de o mângâiere.

Odată ajunși la muzeu, o placă din lemn pictată manual vă înștiințează că vă aflați în pragul descoperirii istoriei, etnografiei, culturii, tradiției și legendelor locale.

Pentru a avea o imagine completă a ceea ce înseamnă Isverna din punct de vedere al portului popular și a păstrării tradiției vizita de la Muzeul Satului va trebui să fie urmată de o vizită la Atelierul de ii din Isverna unde, Silvia Triță și Oana Istrate vă pot introduce în tainele cusutului și a poveștilor legate de crearea și împodobirea iilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button