SOCIAL

Ne închidem minele și termocentralele, fără ca Europa să ne ceară asta! Prostie sau rea credință?

Last Updated on noiembrie 9, 2022 by Toma Mihai

Ne-am împușcat singuri în picior! Scandalul legat de închiderea termocentralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere ia amploare! Nu Uniunea Europeană ne-a impus acest plan de restructurare criminal, ci singuri ni l-am asumat. Practic Ministerul Energiei a cerut Uniunii Europene să închidă minele din propria țară.

Românul are o vorbă care descrie perfect eșecul autoprovocat: „Ne-am împușcat singuri în picior!” Cam așa arată povestea tristă a închiderii capacităților energetice pe cărbune din România, în plină criză și în timp ce marile puteri vest-europene își redeschid minele de cărbune și termocentralele. Ni s-a spus că suntem obligați de Comisia Europeană să reducem poluarea prin decarbonare și să renunțăm la capacitățile miniere. Ba chiar să lichidăm fără milă Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare complex de acest fel, lăsând mii de oameni pe drumuri. Ei bine, nu este adevărat! Europa nu ne-a impus nimic!

O înregistrare difuzată de Antena 3 atestă cum oficialii Comisiei Europene spun ferm că România s-a angajat să renunțe la cărbune până în 2032 într-un document pe care l-a trimis Comisiei Europene și nu Comisia Europeană a cerut asta imperativ, așa cum am fost intoxicați până acum.

Ne-am băgat singuri cu capul în laț și am promis că închidem tot! Trei cariere miniere se vor închide anul viitor, printre care și cea de la Husnicioara. Celelalte două sunt Lupoaia și Peșteana. Mai grav, planul este cu atât mai sinucigaș, cu cât specialiștii spun că energia electrică produsă din cărbune este mai ieftină decât cea produsă din gaze naturale, ca urmare a majorării masive a prețului combustibilului gazos după pandemie.

Dar culmea autodistrugerii e cu totul alta! România și-a asumat că va închide până în 2032 toate minele în cadrul unui program european de protejare a mediului. România a aderat la un plan european prin care toate minele din Uniunea Europeană trebuie închise până în 2030. Motivul: poluarea exagerată pe care o provocă energia electrică și termică produsă prin arderea cărbunelui, poluare care a contribuit la efectul de încălzire globală. Bucureștiul mai poate cere o dispensă până în 2032 pentru a închide minele care mai sunt funcționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button