ACTUALITATE

Noi reguli pentru românii care  călătoreasc cu copiii în străinătate

Last Updated on noiembrie 9, 2023 by Erceanu Ileana

Legea care aduce modificări în ceea ce-i privește pe românii care trec granița însoțiți de copii, a fost promulgat.

Această modificare constă în instituirea obligației ca poliția de frontieră să efectueze verificarea informațiilor din cazierul judiciar pentru persoanele care însoțesc minorii.

„În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare:

-omor;

-infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;

– infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;

-lipsire de libertate în mod ilegal;

-infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;

– trafic de ţesuturi sau organe umane;

– infracţiuni de terorism”.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi Guvernul este obligat să ajusteze în mod adecvat Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, inclusiv orice amendamente sau completări ulterioare.

Cetăţenii români minori pot călători în străinătate în baza documentului de călătorie individual valabil – pașaport sau carte de identitate (minori peste 14 ani) numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

Prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligațiile părintești față de minor, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare. Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră. Certificatul de naștere nu reprezintă document de călătorie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button