O corporație japoneză centenară vrea fabrica falimentară de anvelope de la Turnu Severin

O corporație japoneză cu istorie de peste 107 ani vrea să cumpere fabrica de anvelope-gigant pentru industria minieră, precum și pentru utilaje terasiere și de transport agabaritice, de la Drobeta Turnu Severin.
Fabrica, construită în anii ’70-’80 ai secolului trecut, are ca proprietar actual compania Euro Tyres Manufacturing SRL, intrată în faliment la finalul lunii ianuarie 2025, după aproape 7 ani de insolvență.
Japonezii de la Yokohama Rubber au transmis o scrisoare de intenție privind achiziția activelor Euro Tyres Manufacturing către conducerea societății, care deține o platformă industrială ce se întinde pe mai mult de 19 hectare în municipiul mehedințean, relevă date analizate de Profit.ro.
Activele companiei au fost scoase la vânzare prin negociere directă cu posibilitate de supraofertare, prețul de pornire fiind de 35 milioane dolari plus TVA. Acestea includ terenul de peste 19 hectare și un număr de 38 de clădiri industriale și administrative, printre care hale de producție, plus echipamente și instalații de fabricare a anvelopelor. Euro Tyres Manufacturing a terminat anul 2023 cu pierderi de aproape 30 milioane lei, la o cifră de afaceri de doar circa 623.000 lei, și cu un efectiv mediu de 31 de salariați. Înainte de intrarea în insolvență din 2018, compania a avut ani cu rulaje de zeci de milioane de lei și mai mult de 600 de angajați, funcționând însă în mod constant pe pierdere, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor.
″Pețitoarea″ Yokohama Rubber, un conglomerat industrial cu încasări anuale de peste 7 miliarde de dolari și profit de peste jumătate de miliard de dolari anul trecut, a fost înființată în 1917 și deține numeroase fabrici de anvelope și alte produse din cauciuc pe toate continentele, din care 8 în Japonia. Compania este listată la Bursa din Tokyo, iar cei mai importanți acționari sunt instituții financiare japoneze, cel mai mare fiind în prezent Nomura Asset Management, cu aproape 11% din capital.
Fabrica de anvelope-gigant de la Turnu Severin înființată în 1978, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, lucrările de construire fiind finalizate în 1983, cu dotări tehnologice pentru producție de proveniență japoneză. După Revoluția din decembrie 1989, societatea a fost redenumită Rotras, a fost privatizată și a intrat în posesia Tofan Group. Ulterior, a fost listată pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB), iar acționar majoritar a devenit societatea Transport Auto Astra SA.
Cu peste 300 de salariați, Rotras a intrat în insolvență în 2005 și în faliment în 2006. În anul următor, 2007, producătorul de anvelope a fost preluat de o firmă din Statele Unite a omului de afaceri american Shimon Laber, fiind și rebotezat Euro Tyres Manufacturing. Cu noul proprietar, care a achiziționat utilaje noi și a angajat circa 400 de oameni, fabrica a fost repornită în 2009. Laber a fost administrator al Euro Tyres Manufacturing până la recenta intrare în faliment. Conform documentelor oficiale analizate de Profit.ro, în 2012, un vehicul juridic offshore înregistrat în Insulele Virgine Britanice, Eurotyre SA, ar fi acordat un împrumut de peste 197 milioane dolari către Euro Tyres Manufacturing SRL. Creanța a fost inclusă după 3 ani în capitalul social al împrumutatului, astfel că Eurotyre SA a devenit în 2015 asociat majoritar al fabricii de anvelope, cu 99,995% din părțile sociale, situație valabilă și în prezent, potrivit termene.ro.