Ipoteză sinistră: o furtună solară poate crea haos pe pământ
Last Updated on august 14, 2023 by Romeo Crismaru
Haosul ar putea pune stăpânire curând pe întreaga planetă: cum va suporta omenirea evenimentul ce pare că se apropie tot mai mult? Oamenii de știință caută suluții și explicații!
„Soarele este mereu în mișcare și explodează, iar acest lucru trimite în mod constant energie solară către Pământ. Într-o zi obișnuită, vasta sa energie solară este deviată fără a provoca prea multe daune. Dar, din când în când, soarele trimite o furtună atât de puternică încât poate sfâșia câmpurile magnetice ale Pământului”, scrie businessinsider.com.
Dacă o astfel de furtună ar lovi mâine, ar provoca un haos tehnologic care ar putea „paraliza economiile și ar pune în pericol siguranța și mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume”, conform NASA.
Soarele nostru devine neliniștit înainte de un vârf de activitate de 20 de ani, ceea ce înseamnă că există mai multe șanse ca o furtună solară puternică să vină pe Pământ în anii următori, au declarat experții, pentru Insider. Și nu am fost niciodată mai vulnerabili.
Oamenii de știință se întrec în cursa contra cronometru. Se așteaptă ca ciclul actual să atingă apogeul în jurul anului 2025. Dar nu va fi scăpat de probleme până atunci, deoarece furtunile geomagnetice sunt mai susceptibile de a se produce atunci când energia solară coboară de la un vârf, a spus Verscharen. Trei evenimente solare diferite pot trimite particule de mare viteză care să încurce câmpurile magnetice ale Pământului: erupții solare, găuri coronale sau ejecții de masă coronală (CME) – explozii uriașe pe Soare. Dacă acestea se izbesc de Pământ cu suficientă violență, pot desprinde stratul ionizat al Pământului, care ne protejează împotriva celor mai grave fenomene meteorologice spațiale.
În cazul în care o astfel de furtună ar avea loc astăzi, lumea s-ar putea aștepta la pene de curent generalizate, la prăbușirea sateliților de pe orbită și la întreruperea rețelelor de comunicații cruciale, potrivit NASA.
Oameni de știință precum Verscharen și Owens se întrec acum în a înțelege ce anume face ca evenimentele solare să fie mai puternice, astfel încât să poată îmbunătăți sistemele noastre avansate de avertizare.
Agenția Spațială Europeană dorește, de asemenea, să lanseze satelitul Vigil, care va merge în spatele Soarelui pentru a detecta petele solare și găurile coronale potențial periculoase cu câteva zile înainte ca acestea să ajungă în raza vizuală a Pământului.
„Cu o combinație între o mai bună predicție, o mai bună înțelegere a meteorologiei spațiale și acordarea unei atenții sporite, în special de către sectorul privat care se dezvoltă acum în spațiul cosmic, aceste lucruri ar trebui să poată fi evitate”, a declarat Verscharen.
Sursa: stiripesurse.ro