SOCIAL

O nouă metodă de fraudă circulă printre cetățeni

Last Updated on aprilie 25, 2024 by Erceanu Ileana

O bancă din România atrage atenția clienților asupra unei noi metode de fraudă.

Instituția avertizează că nu cere informații sensibile celor care au conturi deschise. Conducerea băncii CEC Bank avertizează că se confruntă cu un val de tentative de fraudă prin care sunt solicitate informații personale sau bancare de la clienți. „Nu suntem noi. Nu cerem astfel de informații clienților”.

Potrivit CEC Bank, clienții pot fi contactați prin e-mail sau SMS de către persoane care pretind că fac parte din departamentele antifraudă ale băncilor și care, sub pretextul unei plăți suspecte, cer datele de pe card și codul de securitate.

Chiar dacă insitutția bancară a implementat mecanisme antifraudă puternice și sisteme de securitate informatică pentru a-și proteja clienții și propriile sisteme de atacuri cibernetice, hackerii continuă să atace. Cele mai multe tentative de fraudă online sunt de tip phishing. Frauda online sau actul de tip phishing este o modalitate de păcălire a victimelor cu scopul de confirmare/colectare de date sau de a obține bani ilegal. În consecință, reprezentanții băncii au transmis un mesaj clienților.

„Ne confruntăm cu un val de tentative de fraudă prin care sunt solicitate informații personale și/sau bancare. Clienții sunt apelați insistent de așa-ziși angajați ai băncii de pe diverse numere de telefon, unele dintre acestea chiar identice cu numerele noastre oficiale. Nu suntem noi! Colegii noștri nu vă vor cere niciodată astfel de informații la telefon”, este mesajul transmis de CEC Bank.

În ultima vreme a apărut și un alt tip de fraudă. Acestea, denumite spoofing, presupun apelarea clienților în numele anumitor companii de pe numere de telefon care par a fi identice cu cele oficiale. Atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-și ascunde numărul real de telefon, făcându-l să apară ca și cum ar fi un număr legitim.

În timpul apelului telefonic, aceștia se dau drept reprezentanți ai companiei respective, solicitând date personale și/sau bancare pentru a obține acces la conturi.

„Vă reamintim că este foarte important să fiți vigilenți în ceea ce privește email-urile, apelurile telefonice, mesajele de tip SMS/WhatsApp sau de pe diferite site-uri care solicită date cu caracter personal. Nu trebuie să oferiți date precum numărul cardului, codul PIN, coduri de activare, de autentificare, de autorizare a plăților sau coduri pentru înrolarea în portofele digitale”, a mai transmis CEC Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button