EDITORIAL

O societate divizată, o politică deficitară

Last Updated on ianuarie 30, 2025 by Romeo Crismaru

editorial de Mircea Popescu

Prima sărbătoare națională a anului este Unirea Principatelor Române, sărbătorită la data de 24 ianuarie. Anul acesta de Mica Unire numai unire nu a părut să fie în societatea românească, o societate divizată, nemulțumită, frustrată, iar o mare parte a ei revoltată.

Ceea ce ar fi trebuit să fie în 2024 un an electoral normal, s-a transformat la finele lui într-un fapt fără precedent. Pentru prima oară în istoria electorală a alegerilor prezidențiale, acest scrutin a fost anulat de Curtea Constituțională, iar tot pentru prima dată un independent la cea mai înaltă funcție în stat s-a clasat pe primul loc. În aceste condiții, în loc ca scrutinul prezidențial să fie încheiat la termen, anul trecut, acesta se va desfășura anul acesta, sub o presiune imensă, pentru că nimeni nu poate evalua în acest moment care vor fi consecințele acestor alegeri, cine le va câștiga, după surpriza de proporții de anul trecut.

Este cât se poate de limpede că există o radicalizare dar și o  tensiune crescândă în societatea românească după șocul anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut, dar și după măsurile de austeritate anunțate de noul Guvern, în fapt același Guvern de anul trecut, așa-numita Ordonanță „trenuleț”, prin care se propune înghețări de creșteri salariale, dar și o reducere a cheltuielilor bugetare.

Atât la alegerile prezidențiale, cât și la cele parlamentare de anul trecut a fost în mod categoric un vot al revoltei, un vot de blam pentru clasa politică, în mod special pentru partidele aflate la guvernare, a căror politică și eficiență în actul de guvernare au fost deficitare. Efectul acestui vot a fost pe de-o parte acela că a sporit și mai mult neîncrederea în partidele aflate la guvernare, iar pe de altă parte a potențat și mai mult șansele candidatului clasat pe primul loc la scrutinul de anul trecut.
Nu în ultimul rând, organizarea alegerilor prezidențiale în acest an va radicaliza, cel puțin până la finele votului, atât societatea în ansamblul său, dar și partidele politice, pentru că sunt nevoite să intre din nou într-o competiție electorală.

Ceea ce pare mai grav însă este faptul că indiferent cine va câștiga cursa prezidențială, neîncrederea va persista, iar societatea va fi împărțită, scenariu în care nu este exclus ca partidele și liderii care vor pierde să devină și mai vehemenți, poate chiar să recurgă la ample acțiuni de protest. Întotdeauna, după alegerile prezidențiale s-a așternut liniștea; după prezidențialele din anul 2025 nu putem avea garanția liniștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button