Obiceiuri și tradiții de Rusalii
Last Updated on iunie 21, 2024 by Erceanu Ileana

Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşte.
În România, sărbătoarea de Rusalii este un moment de importanță spirituală, dar, în plus față de semnificația sa religioasă, Rusaliile marchează și o zi liberă oficială. În acest an, Rusaliile cad pe 23 şi 24 iunie astfel, românii au liber luni, pe data de 24 iunie.
De Rusalii, este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh este cunoscută și ca ziua întemeierii Bisericii și este una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe ale verii.
Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau. De aici au luat naștere și multe superstiții și tradiții. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh coincide cu sărbătoarea ielelor sau a Rusaliilor. Acest eveniment este descris în Noul Testament, în Cartea Faptelor Apostolilor.
Conform tradiției creștine, după înălțarea la cer a lui Isus Hristos, Sfântul Duh a coborât peste apostoli sub forma unor limbi de foc și a dat început misiunii lor de a propovădui Evanghelia în toată lumea.
Pentru creștinii ortodocși, Rusaliile marchează momentul în care Biserica creștină a fost înzestrată cu darurile Sfântului Duh și a început să propovăduiască și să răspândească credința creștină.
În ziua de Rusalii se organizează slujbe în biserici şi există obiceiul să se aducă frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate de preoţi şi dăruite credincioşilor. În popor se spune că cine nu respectă sărbătoarea de Rusalii va avea de-a face cu spiritele rele, denumite iele.