EVENIMENT

Obiectiv comun: Fluidizare traficului la frontiera dintre România și Republica Moldova

Last Updated on octombrie 26, 2023 by Romeo Crismaru

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a condus delegația care a participat astăzi, la Chișinău, la masa rotundă organizată de către Ambasada României în Republica Moldova, cu tema „Cooperare vamală în scopul fluidizării traficului prin punctele de trecere a frontierei de stat România și Republica Moldova”.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Economic pe lângă  Prim-Ministrul Republicii Moldova și a reunit conducerile vamale ale României și Republicii Moldova și reprezentanți din ministere și mediul de afaceri  din Republica Moldova.

Principalele teme de discuție s-au axat pe implementarea măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei, în scopul asigurării accesibilității către rețeaua trans-europeană de transport. 

Reprezentanții mediului de afaceri au înaintat mai multe propuneri, care au fost analizate de către părți în cadrul evenimentului, exprimându-și încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la fluidizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei regionale.

Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române cu instituțiile similare din statele vecine, în special cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reprezintă o preocupare permanentă și o prioritate. Totodată, colaborarea cu mediul de afaceri și oferirea de simplificări/facilități agenților economici care sunt parteneri de încredere ai autorităților vamale este unul dintre proiectele pe care îl promovăm şi îl susţinem, atât în relaţie cu operatorii economici, cât şi cu autorităţile competente care au un rol în protejarea pieţei unice”, a declarat domnul Ion Cupă, preşedintele Autorității Vamale Române.

Conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova a menționat că o astfel de platformă de dialog va oferi posibilitatea de identificare a noilor oportunități de cooperare vamală pentru administrarea eficientă a fluxului de mărfuri și mijloace de transport la frontiera moldo-română. „Doar unificându-ne eforturile, fiind total ancorați în implementarea măsurilor și a acțiunilor sus-menționate, vom reuși deblocarea în continuare a coridoarele de transport”, a punctat directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button