Organizația Iustum și Fundația „Sebastian Moise” trag un semnal de alarmă cu privire la expunerea excesiva a copiilor la ecranele telefoanelor, tabletelor si televizoarelor
Last Updated on iulie 12, 2023 by Romeo Crismaru
În România, studii recente arată că cei mici petrec în medie trei ore pe zi în fața ecranelor, ceea ce, pe termen lung, poate avea efecte negative atât la nivel psihic, cât și fizic pentru ei.
În era tehnologiei și a digitalizării, expunerea la ecrane a copiilor apare de la vârste fragede, chiar de la câteva luni din cauza apelurilor video prin care părinții vor să-l arate pe cel mic rudelor care locuiesc la distanță. Medicii pediatri atrag însă atenția și fac recomandări și cu privire la hrănirea juniorului în fața ecranelor. Copilul poate ajunge să se alimenteze compulsiv – mestecă atâta timp cât vede mişcare și poate să nu mai recunoască starea de foame sau sațietate. Cel mai des părinții le dau telefonul copiilor la restaurant ca sa îi țină ocupați.
Specialiștii spun că atunci când au acces excesiv la tehnologie, efectele pentru copii sunt daunătoare atât pentru psihic, cât și pentru fizic. La nivel psihic, copiii pot suferi tulburări de comportament, pot avea probleme de adaptare socială sau întarziere mentală. La nivel fizic, telefoanele îndeamnă la sendentarism și au efecte negative asupra vederii, afectând inclusiv calitatea somnului. Un studiu condus la Universitatea din Londra și citat de The Telegraph arată că expunerea prelungită la ecrane duce la întreruperi de somn.
Printre alte efecte devastatoare se numară tulburările de sănătate mintală, creșterea riscului de anxietate, depresie, izolare socială. Utilizarea excesivă a ecranelor poate interfera cu dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare față în față. Copiii pot avea dificultăți în dezvoltarea empatiei, în stabilirea relațiilor interpersonale și în comunicarea non-verbală. De asemenea, expunerea excesivă la ecrane poate afecta dezvoltarea cognitive a copiilor, inclusiv abilitățile de atenție, concentrare și memorie.
Organizația Mondială a Sănătății a emis și un ghid de recomandări potrivite copiilor, cu intervale clare și limitări pentru „consumul” de tehnologie. Pentru cei până în 2 ani expunerea la ecrane este nerecomandată, iar pentru copiii între 2 și 5 ani OMS cere limitarea expunerii la o oră pe zi. Specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să folosească sistemele de control parental și să pună limite de timp pentru utilizarea telefoanelor și, cel mai important, să-i încurajeze, să se joace în aer liber.
Medicii psihiatri avertizează că expunerea excesivă la tehnologie pentru copiii de vârstă foarte mică poate duce la tulburări din spectrul autist. Jocurile de pe telefon sau tableta sau chiar și desenele animate par inofensive, dar pot avea efecte grave.
Specialiștii au identificat o nouă formă de autism numită „AUTISMUL VIRTUAL” în urma petrecerii mai mult de patru ore pe zi în fața ecranelor. Studiile au arătat că această formă a autismului se manifestă mai ales la băieți, iar fetele sunt mai puțin afectate. Potrivit Centrului pentru Copii cu Autism din Romania, in cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticați cu o formă de autism, principalul motiv este expunerea excesivă la programele TV sau alte forme de realitate virtuală.
În acest context, organizația Iustum împreună cu Fundația ‘’Sebastian Moise’’ doresc să dezvolte și să implementeze programe de educație și conștientizare pentru părinți, educatori și comunitate în ansamblu. Aceste programe vor oferi informații și resurse despre impactul ecranelor asupra copiilor, precum și ghiduri practice pentru gestionarea utilizării acestora în mod responsabil. Prin aceste programe, se vor oferi servicii și sprijin direct pentru familiile și copiii afectați de impactul negativ al ecranelor. Acestea pot include sesiuni de consiliere, programe de dezvoltare a abilităților de gestionare a utilizării ecranelor și sprijin pentru copiii expuși la riscuri specifice, cum ar fi : cyberbullying-ul, expunerea copiilor la conținut inadecvat, potentiale amenințări cibernetice.