ACTUALITATE

Patru februarie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Anual, pe 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, un moment de o deosebită importanță în efortul medicilor de a atrage atenția asupra nevoii de prevenire, diagnostic precoce și tratamente eficiente.

Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, 50.324 de persoane au murit prin cancer în România. Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7% mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE, arată profilul de țară privind cancerul – România 2023, publicat pe 1 februarie 2023

Mortalitatea prin cancer este peste media UE (264 la 100.000 de locuitori față de media de 247) și a crescut pentru șase tipuri de cancer din anul 2000 (cancer de sân, pancreatic, de prostată, colorectal, hepatic și al vezicii urinare).

Principalii factori de risc care au contribuit la povara globală a cancerului în 2019 au fost factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea și obezitatea) și factorii de mediu. Prevalența majorității factorilor de risc de cancer este mai mare în România decât în alte țări ale UE, ceea ce indică necesitatea intensificării eforturilor de a reduce prevalența factorilor de risc pentru cancer.

În ultimii cinci ani, România a depus eforturi și a alocat resurse pentru dezvoltarea unor programe de screening populațional (screening oferit unei populații-țintă specifice expuse riscului) pentru cancerul de col uterin, de sân și de colon, elaborând și punând în aplicare programe-pilot finanțate din fonduri UE. Aceste programe-pilot au ca obiective dezvoltarea infrastructurii și elaborarea ghidurilor naționale de screening formarea profesioniștilor din domeniul sănătății și adresarea cu prioritate a grupurilor de populație vulnerabilă.

Se preconizează că rezultatele programelor-pilot de screening pentru cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de col uterin, aflate în curs de dezvoltare, vor demonstra fezabilitatea extinderii lor la nivel regional și național după 2023. Printre principalele provocări se numără asigurarea adecvată cu personal, îndeplinirea standardelor de calitate  ale programelor de  screening și asigurarea continuității serviciilor.

Se estimează că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces. Prevenția reprezintă intervenția de sănătate publică cel mai cost-eficientă și sustenabilă pe termen lung de control al cancerului.

-Începând cu 2025, campania globală se desfășoară sub tema „United by Unique” – o invitație la recunoașterea și respectarea nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

În tratamentul cancerului, așa cum se întâmplă în medicină, progresul și căutarea continuă de soluții sunt absolut necesare. Unul dintre progresele semnificative este și utilizarea stereotaxiei, o tehnică extrem de precisă, prin care se administrează doze mari de radiații strict asupra tumorii, protejând țesuturile sănătoase din jur.

Această metodă este esențială în tratamentul tumorilor de mici dimensiuni și al metastazelor localizate. Printre indicațiile sale se numără tumorile și metastazele pulmonare, hepatice, pancreatice, tumorile prostatei, metastazele ganglionare, cerebrale, osoase, ale glandelor suprarenale și cele localizate la nivelul țesuturilor moi. Având un control local eficient, de peste 80 – 90%, pentru anumite tipuri de tumori, stereotaxia se remarcă printr-un profil de toxicitate redus și prin faptul că reprezintă o alternativă viabilă pentru pacienții la care intervenția chirurgicală nu este o opțiune. Prin combinarea tehnologiei avansate cu expertiza clinică și cea a echipei de fizicieni, această metodă devine un punct de referință în oncologia modernă, fiind considerată un element esențial în radioterapia de precizie. Adevărata luptă împotriva cancerului nu este doar despre tehnologie și tratamente – este despre oamenii care luptă, despre sprijinul pe care îl primesc și despre modul în care medicina modernă le poate oferi nu doar zile în plus, ci zile mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button