EVENIMENT

Pe data de 8 aprilie 2024 va fi eclipsă totală de soare

Last Updated on aprilie 5, 2024 by Erceanu Ileana

Experții în astronomie spun că la  eclipsa de soare din 8 aprilie va fi mai întuneric și mai frig.

Evenimentul va avea loc pe 8 aprilie 2024 și va fi o eclipsă totală de Soare, adică Luna trece între Soare și Pământ, blocând complet fața Soarelui, iar cerul se va întuneca la fel ca în zori sau amurg. Este a 15-a eclipsă totală din secolul al XXI-lea, dar a 18-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol.

Soarele va fi acoperit pentru mai mult timp: la eclipsa din 2017 acoperirea maximă a fost de 2 minute și 40 secunde, iar la cea din 8 aprilie 2024 maximul va fi de 4 minute și 28 de secunde. În Dallas vor fi 3 minute și 51 de secunde de întuneric, în Indianapolis, cu două secunde mai puțin, iar la Niagara Falls, trei minute și jumătate.

Eclipsa totală de soare va putea fi observată din Mexic, Statele Unite și Canada. Fenomenul este o consecință a faptului că Luna orbitează în jurul planetei noastre și ajunge să se interpună între Pământ și Soare, blocând o parte sau toată lumina acestuia. Ceea ce se va vedea pe parcursul a două ore este luna care se mișcă foarte încet peste suprafața soarelui, părând că îl înghite de pe cer.

„Va fi mai întuneric și mai frig, de asemenea, pentru că luna nu numai că blochează lumina soarelui, dar îi blochează și căldura.”, a declarat Jake Foster, astronom.

Eclipsa din 2024 va fi urmărită de mult mai multă lume decât cea de acum șapte ani, perioada de întuneric va dura mai mult și pentru mulți este o ocazie pentru care merită să faci un zbor lung sau să mergi și peste 10 ore cu mașina către banda de totalitate.

Pentru România, acest fenomen extrem de spectaculos se lasă și mai mult așteptat. Următoarea eclipsă totală de soare vizibilă din România va avea loc abia pe 3 septembrie 2081.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button