EVENIMENT

PE URMELE LUI TITO, ÎN CROAȚIA (video)

Last Updated on septembrie 6, 2022 by Romeo Crismaru

Unul dintre cele mai fascinante personaje politice din Europa comunistă a fost, fără îndoială, liderul absolut al fostei Republici Socialiste Federative a Iugoslaviei, Iosip Broz Tito. Controversat, dar și iubit deopotrivă, Tito a rămas și astăzi viu în amintirea sârbilor și a croaților, care îi respectă memoria cu sfințenie. Vă prezentăm un reportaj din satul natal al părintelui Iugoslaviei.

Timp de mai bine de 2 decenii a condus una dintre cele mai puternice federații din fostul bloc comunist european. Fosta Republică Socialistă Federativă a Iogoslaviei, reunea 6 republici, care astăzi sunt independente și de sine stătătoare: Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia – Herțegovina, Muntenegru și Macedonia. Doar Iosip Broz Tito, căci despre el este vorba, a reușit performanța de a ține unite aceste 6 state, care imediat după moartea sa au început să se gândească deja la independență. RTS și Informația de Severin au plecat pe urmele lui Tito, în satul său natal, aflat în Croația, aproape de granița cu Slovenia.

Satul natal al lui Iosip Broz Tito se numește Kumrovec și este în Croația, la circa 70 de kilometri de capitala Zagreb. La mai puțin de un kilometru de satul lui Tito este granița cu Slovenia, fostă republică iugoslavă, astăzi stat membru al Uniunii Europene. De altfel, mama fostului lider iugoslav era din primul sat de după graniță, ce aparține Sloveniei. În micul sat Kumroveț, memoria lui Tito este respectată cu sfințenie. Casa în care s-a născut este astăzi muzeu, în fața ei tronează o statuie imensă a tovarășului Tito, iar de jur împrejur a fost amenajat un frumos muzeu al satului. Chiar și simplul gest de a deschide ușa pe care Tito a plecat spre glorie, produce oricui vine aici emoții puternice.  

Acasă la Tito, în micul său sat natal, totul este astăzi superb, iar zona a fost restaurată pentru a arăta exact ca în copilăria liderului iugoslav. Case restaurate, un muzeu minunat, magazine de suveniruri, mici restaurante și chiar săteni care vorbesc la superlativ de Tito. Din familia Broz mai trăiesc și astăzi urmași care au rămas chiar în satul croat. Iar cei pe care i-am întâlnit au vorbit minunat despre tovarășul Tito.

Deși lider comunist și numit de unii dictator, Tito a fost un personaj interesant care a reușit să rămână în inimile sârbilor și croaților și chiar ale slovenilor sau muntenegrenilor. Este și astăzi iubit și stimat, are monumente peste tot și multe bulevarde îi poartă numele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button