Pensie comunitară pentru cei care au muncit în străinătate
Last Updated on mai 12, 2023 by Erceanu Ileana
Mulți dintre primii români plecați la muncă în străinătate, după 1990, au ajuns la vârsta care necesită ieșirea la pensie. Trebuie să știți că cei care au muncit în străinătate și doresc să iasă la pensie au dreptul la anumite prevederi.
Este vorba de pensia comunitară, ce este oferită oamenilor care nu au lucrat sau au făcut-o parțial pe piața muncii din țara de proveniență, potrivit evz.ro.
Persoanele care au muncit câțiva ani în țară, iar ulterior au ales să activeze pe piața muncii din străinătate pot beneficia de o pensie comunitară. Astfel, perioada petrecută activ pe piața muncii va fi luată în considerare indiferent de locul de desfășurare a activității sale. În procesul de calculare al pensiei, pentru cei care au lucrat o perioadă în afara țării, se va lua în considerare și munca depusă în cadrul statelor din Uniunea Europeană. În cazul celor care au revenit în țară, în urma ieșirii la pensie, vor beneficia de drepturile lor în România. „Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat și în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a explicat Maria Luiza Socol Florescu, director al Direcţia Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).