ACTUALITATE

Pensiile cresc de două ori în 2024

Last Updated on noiembrie 1, 2023 by Erceanu Ileana

Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13.8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile.

-Reforma urmărește trei obiective majore prin noua lege a pensiilor:

Pentru toate persoanele care contribuie la sistemul de pensii se aplică aceeași formulă care va ține cont de valoarea contribuțiilor și de vechimea în muncă. Pentru respectarea principiului e necesară egalizarea condițiilor de pensionare dintre femei și bărbați.

Se va ține cont de următoarele particularități privind femeile:

-Vârsta de pensionare a femeilor (63 de ani în prezent) se va egaliza treptat cu cea a bărbaților (65 de ani), pe o durată lungă, respectiv până în 2035.

-Femeile care au născut și au crescut copii vor beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni.

-Se iau în calcul contribuțiile din sporurile și bonusurile obținute sporadic de-a lungul perioadei profesionale (acord global, al 13-lea salariu, premii etc.)

1. Pensionarea anticipată se poate solicita doar după 35 de ani de cotizare (nu se iau în considerare aici perioadele asimilate necontributive: șomaj, studii superioare, concediu medical sau de creștere a copilului etc.)

2. Nu vor mai fi pensionari sub 60 de ani! (cu excepțiile privind condițiile deosebite/speciale/de muncă și persoanele cu handicap).

3. S-a redus numărul meseriilor cu vârstă mai mică de pensionare (de la 10 la 4 meserii).

4. S-a redus numărul unităților în care se desfășoară activități încadrate în condiții speciale de muncă (de la 147 la 48 de unități).

Asigurarea stabilității veniturilor din sistemul de pensii:

1. Stimularea cu un punctaj suplimentar la pensie pentru prelungirea perioadei profesionale peste 25 de ani de cotizare:

2.Se suplimentează cu 0,5 puncte pentru fiecare an din intervalul 26-30 de ani.

3. Se suplimentează cu 0,75 puncte pentru fiecare an din intervalul 31-35 de ani.

4. Se suplimentează cu 1 punct pentru anii 36-40.

 Posibilitatea de a cumpăra vechime, în baza unui contract de asigurare (se acceptă plata în rate și plățile parțiale). Acest beneficiu va fi valorificat doar după împlinirea vârstei de pensionare.

Majorarea periodică a punctului de pensie:

1. Se face anual, la 1 ianuarie.

2. Se mențin criteriile de acum: 100% Rata inflației + 50% din creșterea reală a salariului mediu brut (indicatorii definitivi comunicați de INS).

3. Dacă unul dintre cei doi indicatori este negativ, nu se ia în considerare decât cel pozitiv.

4. Dacă ambii indicatori sunt negativi se menține valoarea existentă a punctului de pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button