SOCIAL

Pensionarii vor fi obligați să plătească impozit de la 1 septembrie

Last Updated on martie 29, 2024 by Erceanu Ileana

Pensionarii care au pensii mărite după recalcularea din luna septembrie, vor fi obligați să plătească impozit.

 Prin reevaluarea pensiilor, unele sume vor crește cu până la 80%, reprezentând o veste bună. Totuși, există și o parte mai puțin favorabilă pentru pensionarii cu venituri medii. Guvernul va aplica un impozit pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei din luna septembtie. Această taxare este prevăzută și în noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la data de 1 septembrie 2024.

 Astfel, românii care primesc 2.500 lei pensie vor plăti 50 lei impozit. Cei care ajung la 3.000 lei pensie, vor pierde 100 lei, cei cu 4.000 lei pensie, 200 lei, iar cei cu 5.000 lei dau 300 de lei la stat.

„Impozitarea pensiilor din sistemul public este și rămâne la fel, adică: Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit, se plătește impozit de 10% doar pentru partea suplimentară de la 2000 de lei în sus. Cu alte cuvinte: dacă ai o pensie de 2800 de lei, plătești un impozit doar pentru partea de 800 de lei, adică 80 de lei, 10% din 800 de lei. Este foarte important ca românii să știe lucrul acesta astfel încât în spațiul public să nu mai fie rostogolite știri false care să creeze panică printre pensionari”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, într-o intervenție TV.

„Într-adevăr avem o supraimpozitare, este valabilă doar la pensiile de serviciu și este de 20% pentru ceea ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile care sunt în intervalul între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut, dar aceasta este graduală și doar pentru partea necontributivă, doar în ceea ce privește pensiile de serviciu, nu pensiile din sistemul public”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button