EVENIMENT

PETRE DAEA a ajuns la Severin cu „CARAVANA CUNOAȘTERII”

Last Updated on ianuarie 26, 2023 by Romeo Crismaru

„Caravana cunoașterii”, eveniment desfășurat de Ministerul Agriculturii, a ajuns și în Mehedinți. Aici, peste 300 de fermieri au aflat cum pot accesa fonduri europene.

Fermierii din Mehedinți, Caraș-Severin și Gorj au participat la întrunirea regională, unde le-a fost prezentat Planul Național strategic 2023 – 2027. Noua politică agricolă comună, care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern.

PETRE DAEA spune că au introdus, în Planul Național Strategic, investiții pe zootehnie. Înarmat cu date despre program, dar și cu povești pentru fermieri, ministrul Agriculturii le-a transmis, cu fermitate, agricultorilor să aibă grijă de sistemul de irigații, a cărui modernizare a început de curând.

De altfel, Planul Național Strategic 2023 – 2027 prevede și investiții pe zona GAL-urilor (grupuri de actiune locală). Cu toate că atragerea de fonduri europene presupune o serie de avantaje pentru fermieri, ministrul vorbește și despre o serie de impedimente ale birocrației.

„Ne-am propus ca în desfășurarea Planului Operațional Strategic să operăm cu cele mai potrivite măsuri, pe cât mai puțină birocrație și cu cât mai puțină așteptare. Am așteptări să luăm toți banii că îi merităm, sunt banii României și trebuie să îi folosim în interesul fermierilor. Prin această sumă eu văd o eficiență sporită și o creștere a randamentelor. Din păcate, sunt implicații ale războiului din Ucraina și unul dintre ele este și scăderea prețului la cereale. Noi căutăm să ameliorăm această situație”, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Spre deosebire de perioadele de programare anterioare, PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).

În total, prin Planul Național Strategic 2023-2027, fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,8 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button