Economic

Planta care i-a îmbogățit pe fermieri anul acesta. S-a vândut cu 1.000 de euro tona

Last Updated on iulie 4, 2022 by Toma Mihai

Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri și nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările. Anul acesta, producția a crescut cu circa 20% față de anul trecut, iar prețul a cunoscut și el un trend ascendent.

Ionuţ este unul dintre agricultorii români care a ales să cultive nu mai puțin de 60 de hectare de teren doar cu rapiţă.

„Arată ok. Tocmai pentru că a fost o cultură semănată anul trecut: a avut un pic de apă, în iarnă a fost puţină zăpadă, puţine precipitaţii în primăvară, dar cât de cât s-a făcut, dar a fost coaptă forţat, observăm băţul este verde. Se desface foarte bine”, a povestit fermierul.

A pariat totul pe rapiță și acum nu îi pare rău. Prețurile au explodat comparativ cu anul 2021. În urmă cu o săptămână tona de rapiţă se vindea de trei ori mai scump faţă de anul trecut.

Dacă vara trecută au dat rapiţa cu 1.500-1.700 de lei tona, acum s-a vândut chiar și cu 5.000 de lei. „A fost chiar și 5.000 de lei pe tonă, acum e 3.500 – 3.700 de lei pe tonă. Vom încerca să depozităm pentru a obține un preţ mult mai bun la recoltare. Acum când se recoltează şi e marfă multă traderii dau prețuri mai mici”, a adăugat fermierul.

În România, suprafețele cultivate cu rapiță sunt tot mai extinse. Cifrele oficiale transmise de Ministerul Agriculturii arată că, în anul agricol 2020-2021, au fost semănate peste 430.000 de hectare de rapiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button