Plasticul biodegradabil ar putea fi produs din muște moarte
Last Updated on august 16, 2023 by Erceanu Ileana
Un grup de cercetători a descoperit că muștele moarte ar putea fi folosite pentru a face plastic biodegradabil.
Un grup de cercetători din cadrul Universității A&M din Texas și-au prezentat metoda prin care produsele naturale pot fi transformate în polimeri degradabili care să nu persiste în mediul înconjurător, relatează The Guardian.
Cercetătorii au descoperit că muștele soldat negru au în componența lor foarte multă chitină, un polimer pe bază de zahăr. Aceasta este prezentă și în creveți și cojile de crab, care sunt deja folosite pentru extragerea chitinei.
Chitina descoperită la insecte și crustacee are rolul de a întări exoscheletul sau coaja acestora.
Pulberea de chitină de la muște s-a dovedit a fi mai pură comparativ cu cea extrasă din crustacee. De asemenea, folosirea muștelor în loc de crustacee scade numărul de îngrijorări în privința alergiilor la fructele de mare.
Echipa care a realizat descoperirea a reușit să facă un hidrogel din chitina obținută de la muște, care absoarbe, într-un minut, de 47 de ori greutatea sa. Ei motivează ca acest produs ar putea fi folosit în pământul cultivat pentru a absorbi apa provenită din inundații. Umiditatea ar putea fi folosită apoi în sezonul secetos.
Oamenii de știință speră că în curând vor putea crea din muște, bioplastice precum policarbonații sau poliuretanii, care sunt în mod tradițional fabricate din produse petrochimice. Aceste materiale plastice nu vor contribui la problema poluării cu plastic, mai arată The Guardian.