ACTUALITATE

Poliția în acțiune! Dacă tăiați porcul, nu vă plimbați cu el pe drumurile publice!

Last Updated on decembrie 12, 2022 by Romeo Crismaru

Atenție oameni buni! Nici cu porcul de Crăciun nu mai puteți umbla pe drum! Mai nou, dacă ați cumpărat un porc și îl transportați către casă, trebuie să aveți documente de la medical veterinar sau să dați declarații! În caz contrar, dacă vă oprește poliția, situația se complică!

Pentru porcii cumpărați pentru sacrificare din gospodăriile populației din județ, de către persoane fizice, circulaţia se poate efectua, numai dacă aceștia sunt însoțiți de un formular de mișcare eliberat de medicul veterinar de liberă practică din localitatea în care domiciliază vânzătorul, document care se eliberează doar dacă suina este identificată prin crotaliere și înregistrată în Baza Națională de date.

În ceea ce privește porcii cumpărați din alte județe, pe lângă documentul menționat mai sus, este obligatoriu și avizul sanitar veterinar interjudețean, aviz care este solicitat, în scris, de vânzătorul de suine DSVSA județeană pe raza căreia este domiciliat.

Totodată, circulația cărnii de porc se poate efectua, numai dacă este însoțită de următoarele documente obligatorii:

  • pentru carnea cumpărată pentru consum propriu de la unități înregistrate sanitar veterinar, conducătorul auto trebuie să dețină obligatoriu bonul de casă eliberat de unitatea vânzătoare.
  • pentru carnea procurată din gospodăria populației, pentru consum propriu, din județ sau localități din alte județe în care nu a fost confirmată pesta porcină africană, conducătorul auto depistat cu care de porc trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți în colaborare cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți desfăşoară o activitate preventivă pe linia verificări mijloacelor de transport animale vii privind respectarea măsurilor sanitar veterinare, având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, în special în județele limitrofe ale Mehedințiului.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button