SOCIAL

Polițiștii, la un pas de proteste

Last Updated on septembrie 20, 2023 by Erceanu Ileana

Dacă în urmă cu o săptămână vicepremierul Cătălin Predoiu dădea asigurări că structura de apărare, ordine publică și siguranță națională va fi exceptată de la măsurile de austeritate care vor să fie implementate de la data de 1 octombrie 2024 de coaliția aflată la guvernare,  astăzi Ministrul Afacerilor Interne  se pare că bate în retragere de la mesajele liniștitoare, cel puțin cu privire la drepturile actuale.

„Nici în această variantă de proiect de act normativ nu observăm exceptările promise, în special în privința desființării funcțiilor de șef birou și echivalente (aproximativ 6000 la nivelul MAI), a plății orelor lucrate suplimentar care nu au putut fi compensate în următoarele 60 de zile, dar și riscul de a nu se mai plăti nici munca efectuată în zilele de repaus și de sărbători legale. Mai mult, în cursul zilei de azi, Dumitru Costin, președintele confederației BNS, organizație la care suntem afiliați, ne-a informat că a avut o întâlnire cu premierul, care i-a transmis că nu va exista nicio excepție, pentru nicio categorie profesională. Cel mai probabil, acesta se bazează pe faptul că nu va exista timp pentru ca bugetarii să reacționeze, având în vedere că Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe acest proiect de act normativ, tocmai pentru a elimina procedurile de transparență decizională și dialog social”, se arată într-un comunicat transmis de EUROPOL.

Ce impact vor avea măsurile de austeritate asupra polițiștilor:

– tăierea sporului pentru munca prestată în weekend și în sărbători legale (minus 300 -1000 lei);

– eliminarea plății pentru munca suplimentară (minus 200-1000 lei);

– plafonarea sporurilor, compensațiilor, majorărilor și a indemnizațiilor la nivelul încasat chiar și în 2009;

– radierea posturilor de șef birou și echivalente (aproximativ 6000 posturi);

Sindicatul EUROPOL răspunde apelului Federației PUBLISIND, la care este afiliat, și împreună cu celelalte sindicate din instituțiile publice (curți de apel, parchete, penitenciare, administrație publică etc.) va participa la protestul care va avea loc joi, 21 septembrie 2023, începând cu ora 11:00, în fața Ministerului Finanțelor.

„Este primul protest dintr-o lungă serie de acțiuni cu scopul de a lupta contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii și de posturi, creșterea taxelor, suspendarea unor drepturi, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituțiilor statului și chiar vulnerabilizarea structurilor de forță ale României în plin război la granițe. Pe această cale, dăm strigarea la mobilizare generală a angajaților MAI și le cerem să participe în număr cât mai mare, înainte să simtă efectele dezastrului care se prefigurează după asumarea răspunderii Guvernului pe legea austerității. Pentru colegii din țară care vor să participe la protest, rugăm liderii Sindicatului EUROPOL să ia legătura cu liderii sindicatelor afiliate Federației PUBLISIND pentru organizarea în comun a deplasărilor”, mai transmite EUROPOL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button