EDITORIAL

Polul politic de dreapta, o alternativă la PNL

Last Updated on martie 18, 2023 by Romeo Crismaru

de Mircea Popescu

În ultimele zile se vorbește tot mai intens despre crearea unui pol de dreapta în perspectiva alegerilor de anul viitor. Acest pol ar urma să fie format din PMP, USR și Forța Dreptei, formațiunile de dreapta aflate în opoziție.

Fiecare dintre aceste partide ar veni cu un aport care le-ar permite să creeze o construcție politică suficient de puternică: USR este partid parlamentar, PMP, deși neparlamentar este cel de-al treilea partid ca număr de aleși locali, în vreme ce Forța Dreptei beneficiază atât de un număr de parlamentari, dar și de un lider, fost liberal, care are suficientă experiență politică și electorală. PMP a decis convocarea unui congres extraordinar pentru data de 25 martie unde cel mai probabil se va stabili strategia de alianțe politice pentru anul viitor.

Polul politic de dreapta format dintre USR, PMP și Forța Dreptei se dorește, evident, a fi o alternativă la PNL, un partid care, aflat de aproape 4 ani la guvernare, a pierdut în încredere atât datorită efectelor guvernării, dar și a unor frământări interne care s-au soldat în ultimii ani cu schimbări de președinți de partid și de premieri. În aceste condiții, o nouă construcție politică pe dreapta, formată din cele 3 partide, ar putea recâștiga acel electorat de dreapta dezamăgit de PNL, electorat care în urmă cu 4 ani și-a pus mari speranțe în acest partid.

O alianță electorală între USR, PMP și Forța Dreptei ar putea să creeze mari probleme PNL la viitoarele alegeri. Orice ar mai face PNL de acum încolo la guvernare, acest partid este, datorită evoluției sale din ultimii ani, unul care continuă să scadă constat la nivelul încrederii. Pe de altă parte, crearea unui pol de dreapta,  ar da impresia, dar și semnalul, unei uniri a partidelor de dreapta, ai căror lideri vor pune tunurile în principal pe PNL pentru toate eșecurile politicii guvernamentale și pentru situația economică și socială în care se află țară în prezent. Va fi foarte greu pentru PNL să găsească justificări plauzibile pentru electoratul de dreapta astfel încât să pare credibil și să solicite un vot de încredere. Din această perspectivă, polul politic de dreapta ar putea câștiga suficientă încredere doar pe greșelile politice ale PNL, dar și pe nemulțumirile generate de exercitarea statutului de partid de guvernământ. Cert este că există un gol imens pe partea dreapta provocat de PNL, iar acest gol trebuie umplut electoral de cineva.         

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button