EVENIMENT

Poveste de iubire, romană

Last Updated on februarie 26, 2023 by Romeo Crismaru

Chiar de Sărbătoarea iubirii la români, Dragobetele, la Muzeul Regiunii Porților de Fier a fost dezvăluită o inscripție funerară ce ascunde o poveste de iubire, mai puțin obișnuită, de acum 1900 de ani. Un centurion roman îi scrie soției sale un text tulburător, pe o piatră funerară.

Patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier este unul inestimabil, ce ascunde printre mărturiile istorice și povești tulburătoare, din vremea celei mai impunătoare civilizații umane, aceea a Imperiului Roman. Și fiindcă astăzi sărbătorim Dragobetele, este o ocazie numai bună să vorbim despre iubire. Așa cum, despre iubire profundă vorbește și o inscripție funerară lăsată, acum 1900 de ani de un centurion roman, pentru iubita lui soție Flavia Valentina, decedată la vârsta de 40 de ani.

În patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier avem o inscripție romană, în limba latină, mai puțin obișnuită, foarte rară, care ne vorbește despre o poveste de iubire de acum 1900 de ani. Avem o inscripție funerară pusă de Mecius Domițius, centurion în Legiunea a cincea Macedonica, soției sale Flavia Valentina, care era originară din Sirmium. Textul inscripției se traduce prin <<ÎN AMINTIREA SOȚIEI SALE PREA DRAGI, PREA PIOASE ȘI PREA DEMNE PRIN CINSTEA EI>>”, spune VICTOR BUNOIU, muzeograf la Muzeul Regiunii Porților de Fier.

O astfel de poveste de iubire traversează secolele și are o semnificație aparte, într-o zi aparte, aceea de DRAGOBETE, fiul babei Dochia, cel care în noaptea de 23 spre 24 februarie, apărea în visele băieților și îi învăța tainele iubirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button