SOCIAL

Prețurile vor exploda în această toamnă din cauza secetei

Seceta și temperaturile extrem de ridicate au pârjolit anul acesta culturile de pe circa 2 milioane de hectare, un sfert din totalul cultivat la nivelul întregii țări.

Anul acesta ar putea fi declarat cel mai secetos an din istoria măsurătorilor, iar seceta afectează producțiile agricole, aducând prețuri mai mari la raft pentru produsele alimentare.

În cadrul emisiunii Economica.eu, producătorii din industria alimentară au estimat majorări de până la 15% din această toamnă, iar singura soluție pentru ca populația să fie protejată de un nou val inflaționist este ca Executivul să intervină cu măsuri de ajutor pentru procesatori sau cu noi plafonări ale adaosului comercial pentru produsele esențiale. Fermierii vor fi despăgubiți de stat, dar sumele pe care le vor încasa la toamnă nu le vor acoperi nici măcar jumătate din cât au cheltuit pentru culturile calamitate.

Cel mai recent raport de la Observatorul European al Secetei, care analizează datele din luna iulie, arată o înrăutățire a secetei în Europa de Est. În România, aproape toată harta e colorată în roșu, nivelul maxim de alertă pentru secetă. Cele mai afectate zone din acest an sunt în exteriorul lanțului carpatic, circa 70% din suprafața țării fiind în situație critică. 

„Lucrez de aproape 20 de ani în domeniu, nu cred că am mai văzut așa ceva. Anul acesta este ieșit din orice tipar”, spune Monica Ioniță, climatolog la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetări Marine și Polare, din Bremerhaven, Germania. Situația gravă în care se află România are două cauze: lipsa precipitațiilor și temperaturile extrem de ridicate vreme de mai multe săptămâni la rând. Astfel, seceta a fost mult amplificată de căldura excesivă. Între 31 mai și 20 august, am avut doar câteva zile care nu pot fi caracterizate ca val de căldură, perioadă de cel puțin trei zile consecutive cu temperaturi de peste 35°C. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în 140 de ani”, explică Monica Ioniță.

Potrivit cifrelor oficiale furnizate de producători, recolta de porumb va înregistra pierderi de 30% din cauza secetei, iar cea de floarea-soarelui, de 25%. Producția va fi mai redusă decât anul trecut pentru majoritatea culturilor de cereale, lucru care afectează direct și alte domenii din industria agroalimentară.

Ministrul Agriculturii a anunțat noi măsuri pentru fermierii români afectați de seceta severă din acest an. Între acestea se numără un mecanism de asigurare pentru culturi, dar și modificări la creditele și despăgubirile destinate agricultorilor.

„Un mecanism prin care punem la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară. Se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce la deblocarea creditării fermierilor români.”, spune Ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Cercetătoarea româncă din Germania arată că, în perioada 31 mai – 31 iulie 2024, România a fost afectată de cel mai lung și intens val de căldură din istorie: 46 de zile, adică 75% din timpul celor două luni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button