ACTUALITATE

Primăria Gogoșu, obligată de Curtea de Conturi, să mărească impozitele

Last Updated on iunie 8, 2022 by Toma Mihai

Există localități în țară unde autoritățile locale au decis să nu majoreze impozitele, însă Curtea de Conturi a decis că acest lucru nu poate rămână așa. Este cazul și unei primarii din județul Mehedinți. Primăria respectivă este nevoită să se conformeze, iar taxele au fost majorate cu rata inflaţiei.

În Mehedinți, singura unitate administrativ – teritorială, în care taxele nu fuseseră majorate, în funcție de inflație, este comuna Gogoșu. Aici, administrația locală decisese să nu majoreze taxele și impozitele locale, din 2018, pentru a nu împovăra populația și așa destul de încercată din punct de vedere financiar. Deși a fost luată o decizie fermă din partea autorităților locale, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a decis ca impozitele și taxele să fie ridicate în raport cu rata inflației. În fața acestei situații, autoritățile locale au fost, practic, legate de mâini și de picioare și nu au avut altă variantă decât să se conformeze deciziei Curții de Conturi, astfel că, acum, populația scoate mai mulți bani pentru dările către stat. 

„În urma controlului Curții de Conturi, am fost obligați să mărim impozitele și taxele locale cu rata inflației, respectiv – pentru anul 2019, cu 1,3%, iar pentru 2020 – cu 4,6%. Acest lucru înseamnă o creștere a impozitului suportat de cetățeni de 5,9%. Dacă un cetățean plătea, înainte, 100 de lei, acum, plătește cu 5,90 lei în plus. Nu este o sumă mare, dar ținând cont că, la sate, veniturile sunt mici, iar oamenii își duc traiul de pe o zi pe alta, 6 lei înseamnă 3 – 4 pâini, iar suma aceasta contează pentru familiile cu venituri reduse. În urma raportului venit de la Curtea de Conturi, am fost nevoiți să recuperăm sumele de la cetățeni: să le impunem și rata inflației, pe acești ani. Până acum, noi ne-am străduit să nu creștem impozitele. Orice primărie are nevoie de bani pentru investiții, dar știm, în același timp, că oamenii au un trai greoi și de aceea noi, administrația locală, luasem decizia de a nu mări impozitele. Din păcate, însă, acest aspect nu a ținut doar de voința noastră – am fost nevoiți să punem în aplicare decizia Curții de Conturi. Pe viitor, ne propunem să nu mărim nivelul taxelor și impozitelor locale, însă suntem nevoiți, conform legii, să le menținem în raport de rata inflației.”, precizează primarul comunei Gogoșu, Jean Rogoveanu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button