Primarii, ocrotiți de stat, iar pensionarii în voia sorții (vezi voua grilă de salarii!)
Last Updated on septembrie 28, 2022 by Romeo Crismaru
Primarii, poate cei mai „necăjiți” dintre români, au primit o majorare de salariu, prin bunăvoința parlamentului. Evident, salariile lor confortabile sunt plătite din taxele și impozitele amărâților! Numai în cazul unui municipiu reședință de județ, ca Severinul, primarul poate ajuge la 5000 de euro salariu, iar viceprimarii la 4000 de euro salariu.
Extrem de pricepuți la a face haz de necaz, românii au o vorbă: „Dacă nu mai luăm salariu, rămânem cu ce am furat?” Mai în glumă, mai în serios, există o categorie de români pentru care și salariul și combinațiile rămân valabile: primarii și viceprimarii. Pentru un municipiu reședință de județ, așa cum este Drobeta Turnu Severin, salariile acestor aleși locali pot ajunge până la 5000 de euro după majorarea ce va fi operată începând cu data de 1 noiembrie 2022.
Din cea mai mică dintre comune până la cel mai mare oraș, salariile primarilor și viceprimarilor, cresc considerabil, după majorările decise de Parlament. Salariile aleșilor locali vor fi calculate și actualizate având ca referință salariul minim din 2021 și nu cel din 2019 cum este în prezent.
De fapt primarii și viceprimarii s-au plans în repetate rânduri că salariile lor sunt mici, prin comparație cu răspunderea pe care o au, doar că, la fiecare patru ani, vedem o competiție acerbă pentru aceste funcții. Se fac campanii electorale costisitoare, se aleargă mult și se consumă energie din partea candidaților. Practic aceste funcții alese sunt vânate și asta nu pentru salariu, ci pentru cu totul alt gen de avantaje.
Pensionarii se zbat în sărăcie
La polul opus, România are cinci milioane de pensionari și o pensie medie de doar 1335 de lei. Circa 40 la sută dintre pensionari trăiesc din pensia minimă social de 1000 de lei. Mulți dintre ei fac foamea sau renunță la medicamente, pentru a-și plăti curentul, gazelle, întreținerea. Pe mulți alții îi mai ajută copiii, altfel ar muri de foame. Dar aceste realități nu se văd în Parlament, unde aleșii de la PSD, PNL și UDMR, care au propus modificările și le-au votat, susțin că s-a creat o nedreptate din cauza înghețării în ultimii patru ani a salariilor bugetarilor din administrația locală.
Un viceprimar într-o comună de până la 3.000 de locuitori, așa cum sunt majoritatea comunelor din Mehedinți, ar urma să primească în plus la salariu 1.410 lei brut, mai exact să ajungă la un salariu de 7.650 de lei, după mărirea abrobată prin lege. Asta în timp ce primarul unei astfel de comune, de multe ori cu o populație de câteva sute de locuitori, ar trebui să ajungă la un salariu de 10.200 de lei, adică să primească o majorare de 1.880 de lei. Bani mai mulți ar urma să primească și personalul din administrațiile locale, pentru că salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.
Proiectul de lege reglementează oug 115/2022, prin care se acordă începând cu luna august 2022, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
Reamintim că deputații au adoptat marți cu 68 de voturi pentru, 79 împotrivă și 4 de abțineri majorarea salariilor pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării. Proiectul de lege prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale de la 1 noiembrie 2022.