ADMINISTRATIE

Programul RABLA LOCAL va fi aplicat și la Severin

Last Updated on aprilie 7, 2023 by Romeo Crismaru

Vin vești bune pentru severinenii care vor să scape de mașina veche fără să-și cumpere una nouă. Sesiunea de finanțare pentru Programul Rabla Local 2023 a fost deschisă oficial de autorități. Din 21 aprilie, primăriile pot depune cererile de finanțare către Agenția Fondului pentru Mediu. Primăria Severin se înscrie în program.

Atenție, însă! Acesta este doar prima etapă a programului. Abia după înscrierea Primăriei în proiect, municipalitatea va deschide sesiunea de primire a cererilor și le va putea oferi cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi.

Concret, după ce se încheie înscrierea primăriilor în proiectul Rabla Local, acestea vor putea primi cereri de la cetățenii care vor să se înscrie în acest proiect. Astfel, proprietarul unei mașini vechi poate să îl predea spre casare, fără a fi obligat să își cumpere o mașină nouă. Municipalitatea le va oferi cetățenilor suma de 3000 de lei. Primăria Severinului a anunțat astăzi că se va înscrie în Programul Rabla Local și urmează să ofere finanțare pentru aproximativ o mie de mașini vechi de pe raza municipiului.

„Pentru cetățeni, efectiv, depunerile vor începe după luna mai, dar astăzi este important să le spunem oamenilor ce obligații au, ce documente trebuie să depună, să se poată înscrie în acest program. În primul rând, Primăria va trebui să se înscrie în acest proiect, între 21 și 28 aprilie, urmând ca în decurs de o lună să primim toată documentația să o dăm mai departe cetățenilor, să se poată înscrie”, a declarat astăzi primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Autoturismul care urmează să fie casat trebuie să fie înregistrat în evidențele primăriei și să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației. Norma de poluare trebuie să fie Euro 3 sau mai mică, iar vehiculul trebuie să conțină componente esențiale: de la motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, până la echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizator.

„Cei care vor solicita bani pentru casarea mașinii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă domiciliul în Drobeta Turnu Severin, să fie proprietarul mașinii de cel puțin 5 ani, să nu aibă restanțe de plată pentru bugetul de stat și local, să nu fi primit finanțare din alte fonduri sau programe, pentru același autovehicul, de asemenea, proprietarul mașinii se angajează să radieze și să caseze mașina. În termen de 3 ani acesta nu va achiziționa un autoturism cu normă de poluare EURO 5 sau mai mică. Acest lucru înseamnă că oamenii pot face ce doresc cu banii, dar dacă se hotărăsc să cumpere o mașină nouă, atunci aceasta va trebui să aibă cel puțin, norma EURO 6”, a explicat Marius Screciu.

În funcție de numărul de cetățeni care se vor înscrie în programul rabla, acesta ar putea fi extins la Drobeta-Turnu Severin. Din cei trei mii de lei primiți pentru casarea unei mașini vechi, 2400 de lei vin de la Agenția Fondului pentru Mediu iar 600 de lei reprezintă contribuția Primăriei.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button