ACTUALITATE

Proprietarii de apartamente pot primi amendă de pană la 100.000 de lei, pentru anumite modificări în locuință

Last Updated on februarie 27, 2023 by Erceanu Ileana

Proprietarii de apartamente trebuie să știe prevederile legii atunci când decid să facă modificări structurale în locuință. Legea este extrem de drastică și presupune amenzi care pot ajunge până la 100.000 de lei!

Această decizie drastică pentru mărirea amenzilor a fost luată în contextul ultimelor cutremure din România.

Un lucru extrem de grav este acela când proprietari aleg să dărâme sau să modifice pereții în apartament fără să ceară măcar sfatul unui specialist. Riscul major este reprezentat de faptul că peretele sau pereții respectivi pot fi structurali, iar modificarea adusă apartamentului afectează structura de rezistență a întregului bloc.

Prevederile care reglementează lucrările de construcții dintr-un apartament de bloc se regăsesc în două acte normative, legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Autorizația de construire este actul care conferă cetățenilor dreptul de a construi, precum și de a consolida sau repara o construcție deja existentă. Acest act este eliberat de primărie în baza unui dosar ce cuprinde o serie de avize, acorduri, proiect tehnic și are o valabilitate de cel mult 12 luni.

Dacă vrei să faci în apartament orice fel de lucrări care modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora, proiectul tău va trebui să fie mai întâi aprobat de autoritățile locale. Acest lucru înseamnă că, dacă vrei să dărâmi un perete, fie că este vorba despre cel dintre balcon și camera de zi sau a unei debarale, va trebui să obții autorizația de construire / desființare. La fel se întâmplă și în cazul în care vrei să construiești un perete despărțitor sau să închizi balconul fără a avea autorizație.

 Pentru a obține autorizație pentru închiderea balconului, este necesar să depui o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic din cadrul Primăriei din regiunea în care locuiești. Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și acordul scris al asociației de proprietari și o documentație tehnică întocmită de un proiectant autorizat.

Modificările executate în apartament fără autorizație de construire sunt următoarele:

-lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora;

-reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;

-reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;

-reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;

-zugrăveli și vopsitorii interioare;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button