SOCIAL

Protest la sediul Guvernului

Last Updated on mai 30, 2024 by Erceanu Ileana

Protest organizat de sindicatele din Administraţie, la Guvern. Sindicaliştii îl acuză pe premierul Ciolacu de ”hărţuire şi ameninţare” la adresa angajaţilor ”care protestează legitim”.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie organizează un protest, joi, la sediul Guvernului, manifestaţia fiind ”împotriva promovării de către Guvernul României a unei politici salariale discriminatorii”. Sindicaliştii îl acuză pe premierul Ciolacu de ”hărţuire şi ameninţare” la adresa angajaţilor ”care protestează legitim”.

Protestul din Piaţa Victoriei din Bucureşti este programat a se desfăşura între orele 11:00 şi 13:30, la acţiune urmând a lua parte membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Acţiunea este una ”împotriva promovării de către Guvernul României a unei politici salariale discriminatorii”. Manifestanţii reclamă, de asemenea, ”refuzul adoptării unor soluţii corecte şi proporţionale în vederea eliminării inechităţilor salariale”, dar şi ”dispreţul faţă de promovarea unui dialog social constructiv”.  

”Hărţuirea şi ameninţarea angajaţilor care protestează legitim, de la nivelul celei mai înalte pozitii executive din stat, este un gest inacceptabil. Declaraţia premierului din şedinţa de Guvern de săptămâna trecută este de neacceptat nu doar prin faptul că este profund nedemocratică şi cu reflexe de mentalitate medievală, dar constituie un exemplu nociv şi un cec în alb pentru toţi angajatorii abuzivi, din sistemul public sau privat. Din păcate, România nu duce deloc lipsă de patroni abuzivi, care în locul negocierii şi dialogului, adoptă tactici de discriminare, ameninţare şi hartuire. Deficitul major de forţă de muncă este datorat şi acestui tip de atitudine «patronală», fals managerială, pe lângă salarizarea de mizerie din România. Ne putem imagina că angajaţii din aparatul de stat care protestează pentru drepturile lor nu sunt cei implantaţi politic (aceştia în general nici nu sunt membri de sindicat). Sunt angajaţii competenţi şi experimentaţi, experţii care duc în spate greul activităţii, cei care suportă capriciile diverşilor şefi politici, cei care s-au săturat de inechităţi şi tratament discriminatoriu, de amatorismul prin care Guvernul reglementează politicile publice, şi cei care suportă, in plus, stigma unei imagini distorsionate a angajatului din funcţia publică, creată şi propagată, iată!, de propriii angajatori – înalţii oficiali ai statului”, susţine Confederaţia Cartel Alfa. 

Sindicaliştii fac referire la afirmaţiile făcute de premierul Marcel Ciolacu în contextul nemulţumirilor exprimate de angajaţii din aparatul guvernamental: ”Cred că atât la Guvern, cât şi la Parlament, putem găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”. 

Angajaţii din sistem consideră că ”ameninţarea cu «supleţea aparatului de stat» este o fentă populistă, un fum de petardă”, arătând că experienţa arată că ”şi în trecut, fiecare «subţiere» nu a însemnat altceva decât eliberare de posturi şi pregătirea terenului pentru oamenii partidelor care vor veni in urma următoarei runde de alegeri”. CNS Cartel Alfa a anunţat că va sesiza la Organizaţia Internaţională a Muncii această situaţie, subliniind că ”angajaţii din administraţia publică, fie centrală, fie locală, au tot dreptul şi motivele să protesteze”.

Sursa: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button