SOCIAL

Refugiații platiți mai bine decât polițiștii

Last Updated on decembrie 20, 2022 by Erceanu Ileana

Un polițist din România primește doar 350 de lei pentru a-și achita chiria, în timp ce un cetățean din Ucraina beneficiază de 1.500 de lei de la statul român.

Sindicaliștii din MAI se plâng că polițiștii au ajuns să stea și câte trei într-o garsonieră și cer Guvernului să actualizeze valoarea chiriilor, care a rămas raportată la nivelul anului 2009. Mai mult, ucrainenii refugiați în România au ajuns să crească atât de mult nivelul chiriilor încât, în unele zone, niciun român nu-și mai permite să închirieze.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a solicitat premierului Nicolae Ciucă și ministrului de Interne, Lucian Bode, să ia măsuri urgente pentru actualizarea contravalorii drepturilor acordate polițiștilor pentru plata chiriilor, care, la ora actuală, este total insuficientă pentru asigurarea spațiului de locuit al unui polițist.

Majoritatea polițiștilor care sunt obligați să închirieze un imobil trebuie să plătească din salariu, care începe de la 2.200 lei, o sumă în completare pentru închirierea unui spațiu decent, în care să locuiască în localitatea în care au fost repartizați, susțin sindicaliștii de la SNPPC. „Solicităm majorarea sumelor pentru chirie în contextul în care ajutorul acordat refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor, înregistrându-se tarife și de trei ori mai scumpe. Pentru că o familie care cazează 3 ucraineni primește în jur de 900 de euro de la autorități, unii proprietari au mărit tarifele chiar și de 3 ori. Situația se observă cel mai bine pe litoral, unde sunt 10% dintre ucrainenii stabiliți temporar la noi, dar și în orașe ca Brașov, Cluj-Napoca și Galați. Spre exemplu în Sighet nu se mai găsesc apartamente de închiriat, prețul chiriei la garsoniere sărind de 200 de euro până la 600 euro, iar la apartamente chiriile s-au dublat”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button