ACTUALITATE

Riscăm să devenim groapa de gunoi a UE

Last Updated on ianuarie 19, 2023 by Romeo Crismaru

Traficul ilegal de deșeuri între statele membre este o realitate a Uniunii și o problemă gravă a statelor membre din Est, care riscă să devină groapa de gunoi a UE. Din păcate este și cazul României, în țara noastră fiind descoperite în 2021, 14.000 tone deșeuri importate ilegal.

„Noua legislație privind transportul deșeurilor este prin urmare absolut necesară și am susținut prin votul meu adoptarea unui set de reguli mult mai stricte, care urmăresc combaterea traficului ilegal de deșeuri. Cu cât diferențele de costuri pentru eliminarea deșeurilor sunt mai mari între statele din Vest și cele din Est, cu atât transporturile ilegale sunt mai numeroase. Noul regulament interzice expedierea între statele membre a deșeurilor destinate eliminării, propune înăsprirea controalelor agenților economici activi în reciclarea deșeurilor, precum și a sancțiunilor pentru neconformitate, solicită implicarea mai activă a OLAF în cazurile de trafic ilegal de deșeuri și cere Comisiei realizarea unui Plan de acțiune pentru a combate eficient expedierea ilegală a deșeurilor. Revizuirea acestui regulament ține cont de noile realități, de lacunele legislative care favorizează traficul ilegal de deșeuri și sporește gradul de protejare a mediului și a sănătății cetățenilor”, a precizat europarlamentarul român Marian Jean Marinescu.

(Explicație scrisă de vot la raportul Shipments of waste, Sesiunea plenară a Parlamentului European, Strasbourg, ianuarie 2023)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button