EconomicSOCIAL

România, amenințată de o criză alimentară profundă

Last Updated on iunie 24, 2022 by Erceanu Ileana

De la începutul războiului din Ucraina, prețurile grâului și porumbului au crescut cu 41% , respectiv 28%, deoarece Rusia și Ucraina împreună reprezintă aproximativ 30% din exporturile globale de grâu. Unele națiuni europene sunt îngrijorate de creșterea prețurilor la alimente și penuria de pe piețele emergente fragile care vor devasta populația lumii. Economistul Mircea Coşea trage un semnal de alarmă şi spune: „Criza alimentară vine peste omenire în mod sigur, iar România are un deficit comercial enorm”.

Milioane de oameni „marșează către înfometare” pe măsură ce criza alimentară globală se agravează. David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU, a declarat că până la 323 de milioane de oameni „marșau deja către foamete ” și 49 de milioane „bat la ușa foametei” în 43 de țări.

Economistul Mircea Coşea avertizează:  „Criza alimentară nu este o joacă. Nu este o probabilitate. Este o constatare clară. Încă nu este în România foarte prezentă pentru că putem face o oportunitate din acest lucru. Avem o mare șansă. Marea șansă nu cred că este aceea de a ne chinui facem prin offset avioane F16 undeva pe la Craiova sau prin altă parte. Marea șansă a României este să devină un mare exportator de produse alimentare”. Economistul mai spune că România importă enorm, iar toată creșterea economică se duce în acele importuri contribuind laîmbogăţirea altor ţări.

„Avem un deficit comercial enorm. Adică e incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii. Importăm enorm, importăm lucruri care nu sunt de mare tehnicitate. Sunt lucruri care țin de consumul zilnic, curent, al populației. Toată creșterea economică a României se duce pe importul de mărfuri. Creșterea economică a României contribuie la creșterea economică a Poloniei, Ungariei sau altora de la care importăm cartofi, pătrunjel sau alte lucruri”, a concluzionat Mircea Coșea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button