„România e aruncată în incertitudine”, crede presa internațională
Ce scrie presa internațională după rezultatele alegerilor parlamentare.
Principalele agenţii internaţionale de presă comentează rezultatele alegerilor parlamentare de duminică din România, elementele comune evidenţiate fiind respingerea unei mişcări de „extremă dreapta”, care rămâne totuşi în plină ascensiune, şi incertitudinea politică din ţară.
Social-democraţii (PSD), din partidul de stânga aflat la guvernare în România, se pare că vor obţine cele mai multe voturi în alegerile parlamentare de duminică, respingând o mişcare de extremă dreapta în plină ascensiune, care contestă orientarea pro-occidentală a ţării. Votul este al doilea din cele trei scrutine consecutive pentru un nou parlament şi un nou preşedinte, după ce, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, un candidat independent de extremă dreapta, Călin Georgescu, a ieşit dintr-o relativă obscuritate pentru a deveni favorit, comentează agenţia de presă britanică Reuters.
„Dacă rezultatele finale confirmă numărătoarea preliminară, o coaliţie pro-occidentală condusă de PSD ar avea probabil suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern, deşi extrema dreaptă ar fi o forţă substanţială în legislativ”, spunea Agenția Reuters, imediat după exist-poll. Între timp, apar rezultatele finale, care nu sunt prea departe de imaginea de la exit-poll-ul de la ora 21:00.
Jurnaliștii europeni mai cred că partidele proeuropene principale care şi-au înfuriat alegătorii prin lupte interne şi acuzaţii de corupţie, iar partidele de extremă dreapta s-au folosit de susţinerea Ucrainei de către România pentru a alimenta temerile că războiul s-ar putea extinde dincolo de graniţă dacă ţara nu îşi încetează sprijinul, precum şi resentimentele faţă de presupusul tratament preferenţial pentru refugiaţii din Ucraina.
„Social-democraţii proeuropeni au ieşit învingători la alegerile parlamentare de duminică din România, însă extrema dreaptă a făcut o puternică incursiune, aruncând în incertitudine acest stat membru al UE şi NATO, vecin cu Ucraina”, comentează AFP.
Într-o succesiune fără precedent, aceste alegeri vin la o săptămână după succesul surprinzător al candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, rezultat care a stârnit temeri în vestul continentului cu privire la poziţionarea strategică a României, potrivit agenţiei franceze de presă.
Agenția de presă spaniolă EFE consider că: „Ascensiunea forţelor ultranaţionaliste reflectă nemulţumirea populară faţă de corupţie, sărăcie şi guvernarea partidelor dominante, PSD şi PNL. România, până acum un bastion al stabilităţii în regiunea Mării Negre şi un aliat-cheie al NATO în ceea ce priveşte ajutorul occidental acordat Ucrainei, se află acum într-o incertitudine politică fără precedent”.
„Pentru că primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost contestat, Curtea Constituţională trebuie să decidă dacă turul doi dintre Georgescu şi candidata USR, Elena Lasconi, va avea loc conform planului, pe 8 decembrie. Era de aşteptat ca această controversă nerezolvată să propulseze extrema dreaptă la alegerile parlamentare, deoarece i-a dat ocazia să se victimizeze”, scrie agenția germană de presă DPA.