ACTUALITATE

România, exportator de banane, mandarine, nuci de cocos și kiwi, dar importator de mere

Last Updated on martie 6, 2024 by Erceanu Ileana

Exporturile externe de fructe exotice ale României au scăzut de cinci ori într-un an.

Exportul de banane al țării noastre s-a redus de la 14.989 de tone în anul 2022 la 3.322 de tone în 2023, iar valoarea acestora a scăzut de la 63,9 milioane de lei la 14,9 milioane de lei, arată datele Institutului Național de Statistică, la solicitarea Libertatea. Acestea sunt de fapt importuri reexportate, deoarece țara noastră nu dispune de producție proprie. „Fructele exotice se cultivă numai în scop experimental”, arată INS.

Culmea comerțului. România exportă banane, portocale și kiwi în valoare de 1,9 milioane de euro pe an, dar importă mere și cireșe.

Din țara noastră se fac, anual, exporturi de fructe exotice în valoare de milioane de euro. Chiar dacă valorile au scăzut aproape la jumătate, față de 2013, din cauza embargoului rusesc, tot am trimis, peste hotare, banane, portocale, mandarine și kiwi în valoare de 1,901 milioane de euro, adică 2,578 de kilograme de fructe exotice. Când vine vorba de importuri, acestea sunt în creștere. S-au înregistrat importuri semnificative de pere, cireșe și vișine, cantitățile înregistrând o creștere medie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button