SOCIAL

România se îndreaptă către un viitor mai verde

Last Updated on aprilie 12, 2024 by Erceanu Ileana

Mașinile electrice sunt tot mai des întâlnite în parcările publice, iar numărul românilor care au panouri fotovoltaice a explodat în ultimii ani.

 Cum numărul solicitărilor pentru energia verde crește, apar tot mai multe tehnologii inovative pe piață. Oamenii își pot lua propria stație de încărcare acasă, iar fotovoltaicele se pot instala chiar și pe clădirile cu acoperiș plin de verdeață.

La ora actuală sunt peste 42 de mii de astfel de vehicule înmatriculate la noi în țară, dublu față de acum 2 ani, însă infrastructura a rămas în urmă. În prezent sunt doar 5.000 de stații de încărcare în toată țara.

 Dacă avem panouri instalate și după cuplăm stația putem să încărcăm mult mai ieftin, aproape spre gratuit, în loc să încărcăm în oraș, unde în Romania sunt între 1,5 si 2,5 lei pe kw la conector.”

 Și administrațiile locale merg spre un transport în comun care este prietenos cu mediul. Orașe precum Cluj, Oradea, Suceava,  Drobeta Turnu Severin, Timișoara sau București și-au schimbat flotele de autobuze clasice, cu unele electrice.

 Alexandru Fenechiu – director firmă de importuri stații de încărcare: „Stațiile super fast charge duc bateria la 80% în 45 de minute, pentru că vorbim de capacități mari de baterii, pentru că sunt vehicule mai mari. Acestea încep de la 150 de kw până la 450 de kw. În prezent sunt peste 100 de mii de români care își produc energia cu ajutorul soarelui, iar numărul lor este în creștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button