România se roagă la Dumnezeu pentru a scăpa de secetă

Fermierii din sudul și sud- vestul României au ajuns la ”mila lui Dumnezeu” în privința secetei, care va transforma în următorii 50 de ani sudul țării în ”Sahara românească”.
Câmpurile din sudul și sud-vestul României oferă un peisaj dezolant: totul arată pârjolit, uscat, culoarea câmpurilor din România a devenit ruginie. Floarea soarelui are pălăria nefiresc de mică pentru această perioadă. Fântânile au tot mai puțină apă, unele chiar au secat. În zona Mehedințului, oamenii fac cozi la fântânile din sat pentru a-și face provizii de apă. Cât e ziua și noaptea de mare, există câte un utilaj care cară apă sau așteaptă să vină apa în fântână. Aratul drenează solul, ceea ce este extrem de periculos în situaţia actuală. Iar impactul nu se limitează la sectorul agricol. În unele sate, puţurile au secat, sunt implementate măsuri de restricţionare a apei, iar unele lacuri dispar pur și simplu.
Potrivit Observatorului european Copernicus, este ”tot mai probabil” ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.
În România, Guvernul le-a promis compensaţii financiare proprietarilor a două milioane de hectare afectate de secetă în acest an, potrivit unei estimări oficiale.
Din cauza recordurilor de căldură care se înlănţuie, unii se simt la mila lui Dumnezeu şi fac apel la preoţi ortodocşi să le binecuvânteze câmpurile şi să facă slujbă pentru a aduce ploaia.
Porumbul a avut o producție foarte mică și în sudul țării cocenii au fost tăiați cu totul pentru că nu s-au format boabele.
Peisajul arid din România face parcă trimitere către versurile nemuritoare ale lui Nicolae Labiș:
„Seceta a ucis orice boare de vânt. / Soarele s-a topit și a curs pe pământ. / A rămas cerul fierbinte și gol. Ciuturile scot din fântână nămol. / Peste păduri tot mai des focuri, focuri. / Dansează sălbatice, satanice jocuri!. ( Moartea căprioarei).
