ACTUALITATE

 România vrea să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor din cauza neaderării la Schengen

Last Updated on septembrie 11, 2023 by Erceanu Ileana

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că România doreşte să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor din cauză că ţara noastreă nu a intrat în Schengen, fiindcă Austria s-a opus aderării, şi a menţionat că impactul financiar pentru acest lucru este de 2% din PIB.

Grindeanu nu a precizat însă sub ce formă va cere România despăgubiri, cărei instituții – dacă se va îndrepta împotriva Austriei sau unei instituții comunitare și dacă acest lucru va însemna deschiderea unei acțiuni în justiție.

„Am cerut colegilor mei ca până mâine la prânz să îmi prezinte o situaţie şi voi cere şi aceste sume sau statul român cred că ar fi bine să le ceară legate de costurile pe care le-au avut transportatorii pentru că nu am intrat în Schengen, mai spune acesta. Înţeleg că au fost nişte deştepţi în trecut, care au fost miniştri ai Finanţelor şi apoi prim-miniştri şi apoi s-au angajat la nişte ţinte de deficit pe care greu poţi să le atingi, asta fiind într-o perioadă de pandemie.  Suntem singura ţară în acea procedură de deficit excesiv la nivel de UE. Omul critică, dar el e responsabil. La Cîţu mă refer.  A venit peste noi şi conflictul din Ucraina. Nu poţi să compari costurile pe care România le are fiind la graniţă şi având cea mai mare graniţă cu Ucraina şi impactul pe care acest război îl are asupra României şi să încerci să rămâi în acele ţinte de deficit. E absolut imposibil”, a afirmat Grindeanu.

Grindeanu a vorbit și despre banii ceruți de România la UE pentru menținerea drumurilor utilizate de transportatorii de marfă din Ucraina.

„Am avut o discuţie zilele trecute cu comisarul european Adina Vălean şi am spus că noi am băgat foarte mulţi bani, de exemplu, în întreţinerea drumurilor naţionale din zona respectivă. Dacă mergeţi acum pe DN2 spre Suceava, Siret, pe lângă Bacău, Focşani, o să vedeţi că e TIR lângă TIR, de Ucraina, ceea a dus totuşi la o degradare a acestei reţele şi am cerut bani. Per total, am trimis aceste cereri, nu doar pe rutier, ci şi pe CFR, pe naval – două miliarde de euro”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică la Prima News, referitor la faptul că România intenţionează să ceară despăgubiri şi pentru faptul că reţeaua de drumuri a fost degradată de TIR-urile venite din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button