ACTUALITATE

Românii nu vor putea vota cu pașaportul simplu turistic

Last Updated on mai 29, 2024 by Erceanu Ileana

Cetățenii români nu pot vota în țară, la alegerile din 9 iunie, cu pașaportul simplu turistic.


Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat marți, că la alegerile din 9 iunie cetățnii români  nu pot vota în ţară cu paşaportul simplu turistic, însă pot vota cu cartea de identitate sau alt document echivalent.

Ministerul de Externe are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează persoanelor de altă cetăţenie care se află  temporar sau definitiv acolo.

Președintele AEP a precizat, într-o conferinţă de presă, că, la alegerile din 9 iunie, cetăţenii pot vota numai în baza unui document eliberat de statul român, menţionând că trebuie făcută distincţia între alegerile din ţară şi cele din străinătate.

„În ţară, paleta este destul de lărguţă, mă refer la cărţi de identitate, cărţi de identitate electronice, cărţi provizorii de identitate, paşaport diplomatic, paşaportul de serviciu, în toate variantele lui, iar elevii de la şcolile militare pot să voteze şi pe baza carnetului de serviciu”, a explicat Toni Greblă.

Potrivit acestuia, în străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în străinătate şi acest lucru poate fi făcut şi în funcţie de ţara gazdă. Acesta a mai spus că în țară nu se poate vota cu pașaportul simplu. Paşaportul simplu, în acelaşi timp, se află la cetăţean, ca şi cartea de identitate şi atunci el trebuie să aleagă şi este cel mai simplu ca în ţară să voteze cu cartea de identitate sau alt document echivalent, fără paşaportul simplu turistic”, însă pot să voteze în țară cu pașaportul diplomatic. El a mai spus că Ministerul Afacerilor Interne va prelungi programul centrelor pentru eliberarea cărţilor de identitate pentru cetăţenii cărora le expiră aceste documente, menţionând că acestea vor fi deschise inclusiv în sâmbăta dinaintea zilei votului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button