SOCIAL

Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2024

Last Updated on ianuarie 9, 2024 by Erceanu Ileana

Începând cu 1 ianuarie 2024, se implementează o modificare semnificativă în ceea ce privește salariul minim brut pe economie, care va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

Această măsură afectează angajații din sectorul public, cât și pe cei din sectorul privat. Conform noilor reglementări, angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim timp de peste 24 de luni, atât pentru contractele cu normă întreagă, cât și pentru cele cu timp parțial. Această măsură vizează un număr de 406.293 de salariați la nivel național, conform datelor extrase din REVISAL la 31.12.2023.

Perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, angajații care au primit salariul minim pe economie înainte de anul 2022 vor beneficia automat de majorarea salarială începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru cei angajați după 1 ianuarie 2022, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării, data aceasta fiind momentul de referință pentru majorare.

Procesul de majorare a nivelului salariului de bază se va realiza prin negociere cu fiecare salariat îndeplinind condiția de vechime. Rezultatul acestei negocieri se va concretiza prin încheierea unui act adițional semnat de ambele părți. Este important de menționat că un contract individual de muncă poate fi modificat doar în baza prevederilor legale sau prin acordul părților implicate.

Angajatorii sunt obligați să țină cont de nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ, în procesul de majorare.

 Modificarea salariului trebuie înregistrată și transmisă în registrul general de evidență a salariaților în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, conform prevederilor legale. Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button