ACTUALITATE

Sânzienele sau Drăgaica, ce nu e bine să faci în această zi

Last Updated on iunie 24, 2024 by Erceanu Ileana

La data de 24 iunie se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei, dar și Ziua Iei.

Creștinii sărbătoresc la 24 iunie naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În calendarul popular, ziua mai este cunoscută şi sub denumirea de „Cap de vară” sau “Drăgaica”. Însă i se mai spune și Ziua de Sânziene. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt rele. De asemenea, superstițiile de Sânziene arată că se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Tocmai din acest motiv  în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi.

De Sânziene se strâng plante de leac. Până la Rusalii plantele nu erau bune, erau ciupite de Iele. Acum se culeg pentru tot felul de boli.

De obicei, Biserica sărbătoreşte ziua morţilor sfinţilor, adică ziua naşterii lor pentru viaţă veşnică. Uneori însă e sărbătorită şi ziua de naştere a sfântului. Este cazul Sfântului Ioan Botezătorul, cel numit în cărţile religioase „Luceafărul” pentru felul în care pregăteşte naşterea „Soarelui”, Iisus Hristos. Sărbătorită în 24 iunie, naşterea cea peste fire a lui Ioan – căci Elizabeta îl aduce pe lume la bătrâneţe- pregăteşte apropiata minune a naşterii din Fecioară”.

De Sânziene nu se muncește; nu se spală rufe; nu se calcă rufe; femeile nu trebuie să coasă;

bărbații nu au voie să muncească la câmp sau în gospodărie. Cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți. Se mai crede că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele.

În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor, iar roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button