ACTUALITATE

 Satelit românesc  construit de elevi va culege date despre scoarța terestră

Last Updated on octombrie 11, 2023 by Erceanu Ileana

David Ghiberdic, Alex Luchianov, Filip Bușcu, Alex Unteșu și satelitul ROM-3

Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și va fi lansat de Space X în noiembrie la bordul unei rachete Falcon 9.

Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă luna aceasta.

Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se afla în procedurile finale. Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital, din Glasgow, UK. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.

„ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”, a declarat liderul echipei, Filip Bușcu.

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu tehnologie mai avansată, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli.

 „Proiectul acestor copii este o performanta excepțională pe care avem datoria sa o celebram și să o susținem pentru viitor. Astfel de copii și realizările lor ne oferă speranța că generațiile viitoare vor împlini pentru Romania ceea ce noi doar am îndrăznit să visam. M-am bucurat sa putem sprijini viziunea, efortul si determinarea lor”  – a declarat Dragos Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3.

Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agentiei The Group si cu susținerea acordata Liceului Internațional de Informatică de Primaria Sectorului 3. Echipa de elevi e formată din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic, Alexandru Peticaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button