ACTUALITATE

Schimbări majore la regimul trotinetelor electrice și bicicletelor

Last Updated on noiembrie 8, 2023 by Erceanu Ileana

Un nou proiect de lege vine cu noi reglementări importante pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice. Dacă va fi aprobat acesta va impune anumite măsuri obligatorii și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor.

Comisia juridică a Camerei Deputaților din România a propus un proiect de lege care reglementează circulația bicicletelor și trotinetelor electrice pe drumurile publice. Potrivit proiectului, dacă vrei să mergi pe bicicletă și trotinetă electrică pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 16 ani.

Proiectul de lege definește și noțiunea de trotinetă electrică, ca fiind un „vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

În plus, proiectul mai arată că toate bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Circulația acestora fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă. Este obligatoriu și purtarea căștii de protecție pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice care se deplasează pe partea carosabilă, cu excepția trotinetelor închiriate.

În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii în aplicație, referitoare la legislația rutieră.

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă. Deputații din Comisia juridică urmează să ia în discuție, săptămâna viitoare, un alt proiect de lege care să stabilească toate sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button