Economic

Se majorează subvenția

APIA va introduce o subvenție pentru terenul lăsat în mod voluntar de către fermieri pentru elemente neproductive.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va introduce din campania APIA 2025 o nouă subvenție în bani pentru terenurile lăsate în mod voluntar de către fermieri pentru elemente neproductive (pârloagă) sau elemente de peisaj. Noua plată va avea un cuantum de 50 euro/hectar. Statul va plăti cel puțin 250 lei de persoană din 2025 și banii vor fi livrați direct pe cardul bancar.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au discutat cu asociațiile din zona agricolă și au stabilit o serie de modificări pentru subvenții, care vor fi aplicabile din 2025, cu condiția acceptării acestora de către Comisia Europeană. Una dintre noutăți este implementarea unei noi subvenții, care se va aplica fermelor ce alocă 1% din suprafața lucrată pentru elemente neproductive sau alte elemente de peisaj. Conform propunerilor formulate de MADR și agreate cu asociațiile, din 2025 se va aplica ecoschema PD-28 – Menținerea de zone neproductive și înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.

Aceasta va permite acordarea unei plăți suplimentare la PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) pentru fermierii care vor aloca o pondere de minim 1% din suprafața arabilă a fermei pentru menținerea zonelor neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj.

”După cum se știe Comisia Europeană a venit cu modificarea de regulament prin care s-a exclus din GAEC 8 obligația de a lăsa pârloagă și a venit ca soluție de suport cu PD-28 – Menținerea de zone neproductive și înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Este o aplicare voluntară și fermierii pot fi recompensați dacă aplică această regulă, deci nu mai este cu caracter obligatoriu dar poate fi folosită și pentru îndeplinirea condițiilor eferente ecoschemei PD-04. Este vorba despre pârloagă sau înființare de elemente de peisaj cum ar fi arbori, garduri vii etc. Ca să beneficieze de plată fermierii trebuie să aibă minim 1% din suprafață cu elemente neproductive sau elemente de peisaj”, a detaliat Daniela Rebega.

O serie de subvenții achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor avea cuantum majorat, conform unei decizii a Ministerului Agriculturii, agreată și cu formele asociative. Propunerea va fi notificată Comisiei Europene și necesită aprobarea acesteia pentru a fi implementată.

„Este vorba despre PD 05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) pentru care se elimină pragul de 1 UMV/ha iar plata crește de la 76 euro/ha la 100 euro/ha. Cuantumul maxim crește la 130 euro/ha. De asemenea, mai aveam PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști pentru care plata crește de la 76 euro/ha la 100 euro/ha. Cuantumul minim crește la 85 euro/ha iar cel maxim crește la 130 euro/ha”, a mai indicat Rebega.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button