SOCIAL

Și bisericile ar putea trece la economii drastice de energie

Bisericile ar putea fi incluse pe lista instituțiilor care vor beneficia de plafonarea și compensarea prețurilor la energie. Neintroducerea pe această listă va însemna facturi uriașe pentru biserici pe perioada rece. Iarna trecută, până la intrarea în vigoare a primelor măsuri de plafonare, facturile erau uriașe. Acum preoții caută soluții pentru reducerea facturilor, în cazul neplafonării.

La iarnă, enoriașii ar putea merge la biserică numai dacă se îmbracă foarte gros. Perspectivele sunt sumbre și pentru lăcașurile de cult, care, dacă nu vor primi compensări, vor fi nevoite să reducă drastic consumul de energie electric și gaze. Nici cu lemne nu mai este avantajos! Cum prețul lemnului aproape că s-a  dublat, enoriașii și-au facut deja planul: vor merge la biserică, însă mult mai bine îmbrăcați.

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie a fost adoptată de Guvern, măsurile fiind prelungite până pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că serviciile publice, bisericile şi Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie și că va propune, în Parlament, amendarea ordonanţei aprobată zilele trecute de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button