ACTUALITATE

Sindicaliștii din muzee anunță proteste

Last Updated on ianuarie 3, 2024 by Erceanu Ileana

Sindicaliștii nu vor mai organiza acțiuni în cadrul programului ”Școala Altfel” și nu vor mai participa la cercetare arheologică preventivă.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ”CulturMedia”, afiliată la CNS Cartel Alfa, protestează față de ultimele reglementări legislative despre care afirmă, miercuri, că afectează grav demnitatea salariaților din sistemul muzeal românesc. Sindicaliștii anunță proteste, începând din 15 ianuarie.

”Ignorând toate principiile din Codul Muncii și din Legea salarizării unitare, privind egalitatea de șanse, performanțele profesionale și competențele, Guvernul României a “reușit” ca, prin OUG adoptată pe 28 decembrie 2023, salariul unui specialist debutant, în perioada de probă, în muzeele din sistemul de învățământ să fie mai mare decât cel al unui specialist cu grad maxim din toate muzeele din România. Cu alte cuvinte, salariul unui debutant angajat ieri va fi mai mare decât al celor mai reputați specialiști din muzeele de mare tradiție din România”, au transmis, miercuri, sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, ”diferența între un specialiștii aflat pe același grad este mai mare de 1500 de lei, în favoarea specialiștilor din sistemul de învățământ”.

Mai mult decât atât, cu cinism, Guvernul României, afirmă în Nota de Fundamentare a OUG următoarele: Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea». În conformitate cu Legea nr. 311 din 8 iulie 2003 a muzeelor și a colecțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare, muzeele sunt instituții publice de cultură, aflate în serviciul societății, care colecționează, conservă, cercetează, restaurează, comunică și expune, în scopul cunoașterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane, precum şi ale mediului înconjurător”, au mai transmis sindicaliștii.

Aceștia anunță că vor solicita Avocatului Poporului sesizarea CCR privind constituționalitatea articolelor referitoare la muzee, va acționa în judecată Guvernul României, având în vedere și decizia ICCJ nr. 80/11.12.2023 – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept care stabilește că principiile nediscriminării și egalității pot fi invocate pentru egalizarea la nivel maxim a salariilor de bază sub rezerva ca ele să aibă aplicabilitate generală la nivelul aceleiași categorii profesionale din cadrul aceleiași familii ocupaționale.

”În paralel cu aceste acţiuni, în toate muzeele din România vor avea loc acțiuni de protest începând cu data de 15 ianuarie 2023, Ziua Culturii Române. Până la remedierea situației vom înceta orice acţiuni cu publicul care presupun educaţie şi pedagogie muzeală în cadrul programului “Şcoala Altfel” (ghidaje, lecţii deschise, alte activităţi de educaţie muzeală). De asemenea, specialiştii din muzeele publice nu vor mai desfăşura acţiuni de cercetare arheologică preventivă în vederea descărcării de sarcină arheologică, nu vor mai participa la organizarea de expoziţii naţionale şi internaţionale, considerând că toate acestea pot fi desfăşurate cu succes doar de muzeele din sistemul de învăţământ sau de restul categoriilor profesionale din domeniul Cultură pentru care se aplică prevederile actualei OUG”, anunţă sindicaliştii.

Sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button